Zeehondencreche Pieterburen

Succesvol bezoek aan Iran

De afgelopen week hebben Lenie 't Hart en bioloog Diederik van Liere een reis gemaakt langs de kust van de Kaspische Zee in Iran. De Zeehondencrèche is gevraagd om mee te werken aan een onderzoek naar de jellyfish (een soort kwal) die sinds enige tijd in de Kaspische Zee voorkomt en een bedreiging vormt voor de inheemse fauna, waaronder de Kaspische zeehond (een bedreigde diersoort) en de steur. De Zeehondencrèche is gevraagd om te onderzoeken of de techniek waarmee men de jellyfish wil bestrijden ook effect heeft op het gedrag van de zeehonden en op de vogels in het gebied van Gorgan Bay op de grens met Turkmenistan.

Dit eerste bezoek op locatie had tot doel contacten te leggen met lokale vissers en om verdere afspraken te maken met Iraanse onderzoekers over het verloop van het onderzoek. Tot groot genoegen van Lenie kwam een Kaspische zeehond vlakbij de boot waarin zij zat: zo zag ze één van de weinige zeehondensoorten die zij nog nooit in het wild had gezien.

Er is ook een Memorandum Of Understanding gesloten met een Iraans onderzoeksinstituut, om de mogelijkheden uit te werken voor opvang, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek en het coördineren van strandingen langs de Kaspische zeekust in het noorden en langs de Perzische Golf in het zuiden van Iran.

Twee jonge Iraanse dierenartsen kunnen direct in het project aan de slag. Wij zullen de benodigde kennis overdragen aan medewerkers van het Iraanse instituut. Ook zullen we samen met de directeur van het Dolfinarium Harderwijk de mogelijkheden onderzoeken voor een opvang van dolfijnen langs de Perzische Golf: er zijn daar geregeld strandingen. Binnenkort zullen Dolfinariumdirecteur Teun Dokter en Zeehondencrèchedirecteur Lenie 't Hart naar Kish Island in de Perzische Golf gaan om daar verder te overleggen en om onze Nederlandse kennis uit te dragen.
Het is geweldig dat de mensen in Iran zo enthousiast zijn om iets voor de bedreigde Kaspische zeehond te doen en ook voor de dolfijnen in de Perzische Golf.

26-04-2008 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart