Autocoureur Nick de Bruijn doorstaat vuurdoop in de USA

TRY-COUNTY, 27 april 2008 - Autocoureur Nick de Bruijn verbaasde vriend en vijand tijdens zijn eerste raceweekend in de Verenigde Staten. De 21-jarige Vlaardinger wist ondanks de weinige trainingskilometers direct mee te komen met de toppers in het Late Model Championship, een kampioenschap met NASCAR lijkende 400 pk krachtige bolides waarmee op ovals wordt geracet. Een week later volgde de tweede wedstrijd, waarbij Nick in korte tijd veel leerde.

In totaal schreven 21 rijders zich in voor het eerste raceweekend op het 3/8 mile circuit van Tri-County. Onder hen veel racewinnaars en kampioenen. De kwalificatie verliep dan ook spannend, omdat de rijder van Robert Pressley's team zich voor het eerst kon meten met de concurrentie. Om een goede uitgangspositie te veroveren moest de Nederlander sneller rijden dan zijn eerste test een week eerder. Uiteindelijk kwam hij na een paar goede ronden uit op een tijd van 16,42 seconden, slechts nipt langzamer dan de pole position tijd van 16,21 seconden dat net niet genoeg was voor een baanrecord. Met de eerste negentien coureurs binnen 0,35 seconde kon Nick de Bruijn zich tevreden stellen.

De wedstrijd verliep over vijftig ronden. De rij van Nick kwam slecht weg waardoor hij twee posities verloor. Maar naar mate de race vorderde was hij in staat om tegenstanders te verschalken en na een neutralisatie van de wedstrijd lag de vliegende Hollander op de achtste positie. Er werd netjes geracet en omdat maar weinig coureurs last kregen van problemen kwam het aan op het echte racen. De auto stond afgesteld op de 'lange run', waardoor naarmate de wedstrijd vorderde de De Bruijn steeds sterker reed. Halverwege de race lag hij nog steeds in de kopgroep en was hij zelfs iets sneller dan de leider in de wedstrijd. Uiteindelijk kwam Nick als negende over de streep.

"Het kwam aan op het echte 'close racen'", concludeerde Nick de Bruijn. "De leider reed zo'n zeven auto lengtes voor ons maar omdat veel rijders een hoge lijn reden was het moeilijk om in te halen. Maar het was wel gaaf om te racen, met licht duw en trekwerk. We finishten binnen anderhalve seconde van de winnaar, het was dus erg close! Iedereen in de topvijftien had al meerdere wedstrijden gewonnen en er waren rond de tien kampioenen, dus met een plaats in de toptien zijn wij tevreden. Mijn teambaas Robert Pressley was in ieder geval onder de indruk. Hij stond met verbaasde ogen te kijken en vertelde me dat hij dit nog niet eerder gezien had."

De tweede race op Try-County verliep iets minder goed. Opnieuw lag het niveau erg hoog, maar De Bruijn en zijn team kwamen iets te kort. Een verandering aan de dempers en een niet optimale set-up speelden de snelle rijder dusdanig parten dat een toptien positie van een week eerder niet geëvenaard kon worden. "Van foutjes moet je leren. Datgene we met de dempers geprobeerd hebben, had ons vorige week zeker geholpen. Maar nu was de baan weer anders. Hoe dan ook gaan we deze week keihard werken en testen om volgende week weer in de top te kunnen meedraaien", besluit Nick de Bruijn.

Nick de Bruijn wordt ondersteund door: Racing Pool, Formtech, Momo Racewear en Petromark Automotive Chemicals.