Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Drie schakers onderscheiden met een lintje

De jaarlijkse lintjesregen die rond Koninginnedag op Nederland neerdaalt is niet aan de schaakwereld voorbijgegaan. Drie mensen die actief zijn in het schaken werden verblijd met een koninklijke onderscheiding.

Ruud Mercks is niet weg te denken uit het Amsterdamse schaakleven. Hij is bestuurslid geweest van de Schaakbond Groot Amsterdam en vooral is hij bestuurder geweest van schaakvereniging Het Probleem uit de hoofdstad. Dat doet hij nu al dertig kaar lang, de laatste jaren als voorzitter. Onder zijn leiding is Het Probleem uitgegroeid tot een actieve en bloeiende vereniging. Ruud Mercks werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zie ook de website van Het Probleem.

Ruud Mercks met de Amsterdamse burgemeester Cohen

Ook Ad van Os uit het Limburgse Geleen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Os is al zo'n 45 jaar actief als schaakbestuurder. Daarnaast is hij 25 jaar bezig als schaakdocent. Ook buiten het schaken heeft hij talrijke verdiensten. Zo was hij actief voor de Nierstichting en voor de Zonnebloem. Als verpleegkundige zette hij zich op bootreizen in voor gehandicapten. Een uitgebreid artikel over de verdiensten van Ad van Os kunt u hier lezen.

Ad van Os tijdens een van zijn vele schaaklessen

De derde gelukkige was Ron Faber die eveneens benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft deze onderscheiding vooral te danken aan zijn inzet voor de schaakverenigingen De Wijker Toren en Weenink, beide in Beverwijk. Ook heeft hij zich ingezet voor een plaatselijke belangenvereniging. Zie de website van De Wijker Toren.
---

Hoekpiontoernooi op Koninginnedag geannuleerd

Wegens gebrek aan belangstelling is het snelschaaktoernooi om de Gulden Hoekpion geannuleerd, dat Dubbelschaak op Koninginnedag in Boxtel had gepland. Misschien ligt het aan de vakantieperiode. In elk geval melden zich de laatste dagen meer mensen af dan aan.
---