KNHS


Rieky Young wint CRI Schijndel met glans
27 april 2008

SCHIJNDEL (KNHS) Reiningamazone Rieky Young (Vorstenbosch) heeft dit weekend met Burnt Starlight het CRI2*Schijndel gewonnen. De internationale tweesterren reiningwedstrijd vond plaats op manege Molenheide in Schijndel. In totaal kwamen twintig ruiters uit zowel binnen- als buitenland aan start.

Rieky Young reed met Burnt Starlight als eerste binnen voor, wat bleek, een ware glamourrit. Young geldt met deze hengst al als een vaste waarde voor het Nederlandse reiningkader. Zo maakte zij deel uit van het Nederlandse reiningteam tijdens de Wereldruiterspelen in Aken. Ook nu stond de combinatie scherp en gingen ze vanaf het begin voor de winst. Gereden werd pattern (proef) 4, beginnend met een set cirkels gevolgd door spins. Burnt Starlight voerde de spins met perfectie en een enorme snelheid uit. Het pattern werd afgesloten met drie zuivere run-downs en krachtige stops. Young en Burnt Starlight zetten met deze rit een openingsscore neer van 149,5. Een score waar niemand van de andere ruiters meer bij in de buurt zou kunnen komen. Zeker niet de overige Nederlanders die zich hadden aangemeld voor deze CRI met een plek in het Nederlandse team voor Manerbio dit jaar als doel.

De enige die zich deze avond van die groep kon manifesteren was Ernst Claassen (Luyksgestel) die met Frostys Zip Olena een frisse en aantrekkelijke proef liet zien. Zijn score was 140,5, een score goed voor het KNHS-reiningkader. De rest van de Nederlandse ruiters bleef daaronder.

Lita Simons (Hoeven) toonde met Betcha Boots Whiz niet de nodige controle, had problemen in de linker spin en scoorde niet meer dan een 131,5. Henry Wijdeven (Boekel) ging het met Royal del Cielo wat beter af, had goede cirkels, was wat springerig in de spins, sloot af met drie goede stops, maar scoorde met een penalty op de wissel uiteindelijk een 135, niet voldoende voor de FEI minimum-norm, die is gesteld op 68 punten per jury.

Saskia Banning (Heumen) kwam twee keer uit in deze CRI. Met Quincys Sir Mylo maakt de ze een mooi plaatje, maar vooral in de stops verloor ze punten. Ze kreeg een puntentotaal van 135. Met haar tweede paard Mastroannis Surprise scoorde ze een matige score van 132. Angelique Ferdinandus (Oud Beijerland) , die al langere tijd een plek heeft in het kader met Pepp O Lena Chex, bracht de merrie JK Vivs Show Tip uit. Helaas bleef ook deze combinatie met een 134 score onder de maat van de FEI. Dat gold ook voor Wendy van Osch (Venhorst) die een kans waagde met Jacs Chosen One, maar met een resultaat van 135,5 punten ook te licht bevonden bleek.

Willem Loomans (Eindhoven) bracht de charismatische Whiz Me Luck uit. De proef was wat matig van snelheid, maar de hengst stopte vooral mooi. Zij behaalden 138,5 punten, weliswaar boven de norm van de FEI, maar onder die van het KNHS reining-kader. Ook Ton de Rooij (Liessel) deed een moedige poging met Saildorado. De spins waren matig, de rundowns wat onstuimig, maar de hengst is wel een harde stopper. De score voor hen was 136,5. Ook onvoldoende voor een kader-plek.

Buiten deze resultaten voor de Nederlanders waren er tijdens deze CRI toch ook zeer mooie runs te zien, waaronder die van Grischa Ludwig uit Duitsland met Gunslider en ook die van de Belgische Ann Fonck-Poels met Lenas Pegesis. Beste Belgische ruiter hier was Jan Bogaerts met Blue Quick Command, een paard overigens in Nederlands bezit. Bogaerts zit in het Belgische team, samen met Ann Fonck-Poels, Bernard Fonck en Cira Baeck. Of er een Nederlands team komt, is op basis wat er deze avond te zien was te betwijfelen. Met de resultaten van dit weekend liggen de kansen voor Rieky Young met Burnt Starlight zonder meer open, maar lijkt de kans op een volwaardig Nederlands Reiningteam penibel en op z'n minst een flinke kluif voor de nieuwe bondscoach Casper de Jonge, die sinds dit jaar, verantwoordelijk is voor de teamsamenstelling.

De ruiters krijgen nog tot half juli de tijd om zich verder te kwalificeren via CRI's in het buitenland. Eind juli zullen de namen voor het uit te zenden team bekend worden. Of tot een volledig team zal komen is vooralsnog een vraag. Voorlopig reageerde bondscoach de Jonge zeker niet teneergeslagen: Ik vond het een mooie show, over de prestaties van de Nederlandse ruiters wil ik het eerst met hen zelf hebben, was zijn commentaar.

Op de vraag waarom andere hoog scorende Nederlandse reiningpaarden tijdens deze CRI afwezig zijn zei de Jonge dat deze eigenaren te kennen hadden gegeven dit jaar geen prioriteit te geven aan het FEI-circuit. Daarnaast moeten potentiële teamleden, naast de vereiste kwalificatiewedstrijden,volgens de opgezette schema's van de bondscoach, 1 dag per maand aan kader-activiteiten, zoals clinics en gezamenlijke trainingen, deelnemen. Een eis waar ook niet elke ruiter of paardeneigenaar aan mee wil werken. Al met al zijn er nog wat hindernissen te nemen door de reiningbondscoach op weg naar de FEI Wereldkampioenschappen in september.

Complete uitslagen volgen op: www.knhsrv.nl