KNHS


Jur Vrieling Nederlands kampioen springen
27 april 2008
Vrieling-2

MIERLO (KNHS) - De uit Holwierde afkomstige springruiter Jur Vrieling heeft met de hengst VDL Emmerton (v. Emilion) het Nederlands kampioenschap springen in Mierlo gewonnen. De uit Rouveen afkomstige Marc Houtzager maakte het Vrieling in de derde wedstrijd nog wel moeilijk door met Opium VS foutloos te blijven, waardoor iedere gevallen balk in de laatste wedstrijd Houtzager het goud en Vrieling het zilver zou kunnen bezorgen. Henk van de Pol uit Knegsel won met Dan 7-T de afsluitende proef en werd daarmee derde in de eindstand.

Parcoursbouwer Louis Konickx had voor de zondag een parcours neergezet dat niet het uiterste van het vermogen van paard en ruiter vergde, maar wel veel technisch kunnen van de ruiter vroeg. Van de eerste tot en met de laatste hindernis moest de ruiter het paard kunnen laten schakelen. Soms vooruit, en dan weer terug. Daardoor vielen de nodige combinaties door de mand, want na de eerste manche konden slechts vijf foutloze ritten worden genoteerd van het 33 ruiters tellende veld. In de tweede ronde werd het vermogen wel voluit aangesproken en konden vier foutloze ritten worden genoteerd.
Alleen Henk van de Pol wist beide manches foutloos te blijven en won de dagprijs, een heerlijk tweepersoons Hästens bed. Voor de 38-jarige Vrieling was het de eerste keer in zijn carrière dat hij in een Nederlands kampioenschap op het erepodium plaats mocht nemen. "Dit smaakt naar meer", vertelde de dolgelukkige Vrieling, die het paardrijden met de paplepel ingegeven heeft gekregen van zijn vader, die als agent in de stad Groningen bij de bereden politie werkte. Rob Ehrens, bondscoach van de Nederlandse springruiters, was zeer tevreden. "Dit kampioenschap heeft me weer veel duidelijk gemaakt. Houtzager bijvoorbeeld, heeft zich gedurende dit kampioenschap zeer nadrukkelijk gemanifesteerd", aldus Ehrens.
Na de eerste manche ging Vrieling aan de leiding voor Houtzager en stond de jeugdige Maikel van der Vleuten (Mierlo) op de derde plaats. Titelverdedigster Angelique Hoorn (Wanneperveen) had met de zeer goed springende hengst Blauwendraad's O'Brien een springfout, die ze zich eigenlijk niet kon permitteren om in de race te blijven voor een podiumplaats. Toen Van der Pol foutloos wist te blijven waren haar kansen op een plek bij de eerste drie bijna geheel verkeken. Toen vervolgens Maikel van der Vleuten, die een thuiswedstrijd reed met VDL Groep Parmala Douche, ook een foutje maakte, waren ook zijn kansen op een plaats bij de eerste drie bijna tot nul gereduceerd. Van der Pol schoof op naar de bronzen plek. Daarna was het de beurt aan Houtzager en hij kon zich een foutje permitteren om toch aan de leiding te blijven. De ruiter uit Rouveen liet alle balken liggen met de KWPN goedgekeurde hengst Opium VS (v. Polydor), die in bezit is van Stoeterij Sterrenhof.
Daarmee lag alle druk op de schouders van Vrieling. De Groninger moest foutloos blijven, omdat iedere afgeworpen paal zou betekenen dat de titel naar Rouveen zou gaan in plaats van naar Holwierde. "VDL Emmerton is een hengst en soms verspelen hengsten hun energie op een wijze die wij minder prettig vinden. Maar VDL Emmerton behield zijn energie en bleef zich inspannen om foutloos te blijven", aldus een dolgelukkige Vrieling. Wie de nieuwe Nederlands kampioen springen in actie wil zien hoeft Nederland niet uit. Zijn eerstvolgende wedstrijd is in het Drentse Bronneger, een dorpje op de Hondsrug. Dat typeert misschien de drie podiumplaatsen het beste. Keiharde werkers met betrokken sponsoren en eigenaren. Daarom was het de fokker en mede-eigenaar van VDL Emmerton Sytse van der Meer ook van harte gegund naast Vrieling op het podium plaats te nemen om de bij de titel behorende beker hoog boven het hoofd van Jur te houden. De hengst VDL Emmerton is in Zweden goedgekeurd als dekhengst. Als driejarige werd hij door het KWPN tijdens het verrichtingsonderzoek te licht bevonden om goedgekeurd te worden. Nadat hij van dit verrichtingsonderzoek voortijdig had verlaten sloot hij eenzelfde onderzoek in het Duitse Adelheidsdorf echter winnend af. Maar er gloort hoop. Dit jaar werd Blauwendraad's O'Brien na aansprekende successen - onder andere het Nederlands kampioenschap 2007 - wel door het KWPN goedgekeurd en na het behalen van deze titel lijken die kansen ook te liggen voor VDL Emmerton.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Eindstand NK springen senioren:


1) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton - 2.40
2) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 4.53
3) Henk van de Pol (Knegsel) - Dan 7-T - 10.19
4) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Parmala Douche - 13.30
5) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 14.25

Uitslag 3e onderdeel NK springen:


1) Henk van de Pol (Knegsel) - Dan 7-% - 0

2) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 1

3) Jur Vrieling (Holwierde0 - VDL Emmerton - 1
4) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 4

5) Wim Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Vancouver - 4
6) Wout Jan van der Schans (Lunteren) - Sir Corland - 4

Foto Jur Vrieling met VDL Emmerton door Remco Veurink/www.melissen.net