Wereld première bigband jazz

Rotterdams Jazz Orkest toonaangevend in Europese Jazz

Wereld première bigband jazz

Het Rotterdams Jazz Orkest speelt vier gloednieuwe composities. Rob van de Wouw en Louk Boudesteijn, oprichters van het RJO hebben speciaal voor dit concert nieuwe big band composities geschreven. Deze jonge componisten hebben in samenwerking met componist/arrangeur Johan Plomp voor het eerst stukken geschreven voor een grote bezetting en het resultaat is uniek. Daarnaast worden twee nieuwe composities van Johan Plomp uitgevoerd. De première is op 27 april a.s. in Rotterdam.

Het Rotterdams Jazz Orkest speelt jazz zoals het is bedoeld, muziek van nu, van dit moment en vanaf Rotterdamse bodem. De van oorsprong Amerikaanse bigband jazz heeft de big bands in Europa altijd sterk beïnvloed maar meer en meer krijgt de Europese Jazz een eigen identiteit. Een ontwikkeling, die door de huidige Amerikaanse jazzmusici met grote belangstelling wordt gevolgd. Veel Europese jazz musici zijn opgevoed met de Amerikaanse traditie en zoeken nu een 'eigen weg', noem het een Europees antwoord op de Amerikaanse roots. Het Rotterdam Jazz Orchestra is een typisch voorbeeld van deze Europese school.

Dirigent Johan Plomp kan gerekend worden tot de selecte groep van arrangeurs, die de big band muziek een Europese identiteit weet te geven. Plomp, die zeer regelmatig in Amerika komt om de ontwikkeling daar te volgen weet als geen ander dat op het Europese continent de muziek anders wordt gespeeld en anders wordt beleefd. Hij geeft hieraan op unieke wijze vorm door composities te bewerken, die afkomstig zijn van solisten uit de band waarbij hij gebruik maakt van de specifieke kenmerken en kwaliteiten van de betreffende solist. Zo ontstaan geheel eigen big band bewerkingen, die "op het lijf" geschreven zijn.

Het Rotterdams Jazz Orkest heeft sinds de oprichting in 2004 meer dan 40 concerten gegeven en beschikt over een omvangrijk eigen repertoire. Daarnaast wordt met internationale musici samengewerkt waarvan het concert met Carla Bley in 2007 een hoogtepunt genoemd kan worden. Het orkest heeft inmiddels het predikaat "huisorkest van de Doelen" en zal op dit prestigieuze muziekpodium vanaf het seizoen 2009 met regelmaat nieuw werk ten gehore brengen.

Concert 27 april 2008, aanvang 15.30 uur
Bibliotheek theater Rotterdam
Reserveren en prijsinformatie uitburo R'dam, tel: 010-2816262

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.rotterdamjazzorchestra.nl/