Provincie Noord-Holland

Zaaiweek van start

23-4-2008

Op de Verse Voorjaarsmarkt op het Olympiaplein in Amsterdam gaf Jaap Bond afgelopen zaterdag het startsein voor de Zaaiweek van Heerlijk Noord-Holland.

De om streekproducten draaiende markt vormde een toepasselijke entourage voor deze speciale week van de campagne noordhollandsegrond van de provincie Noord-Holland. Met deze campagne stimuleert de provincie de consumptie van biologische en regionale producten.

In zijn aftrap wees Jaap Bond op de mooie samenwerking die is gegroeid tussen de provinciale campagne en het Amsterdamse actieprogramma Proeftuin Amsterdam. Beide draaien om het duurzamer maken van ons voedsel, vooral door de consument te laten kiezen voor eten van dichtbij. In de wijde omgeving van Amsterdam is al een flink aantal biologische boeren, met een rijk aanbod aan groenten, fruit, zuivel en vlees. Deze producten zouden vaker op de eettafel mogen komen.

Biologische lekkernijen
Om het streven van de Noord-Hollandse campagne kracht bij te zetten was tv-kok Caspar Bürgi ingeschakeld. In de mobiele kookstudio van noordhollandsegrond bereidde hij de hele dag biologische lekkernijen. Voor de hamburgertjes maakte hij gebruik van het kalfsvlees van Jan Vrolijk, de eerste biologisch-dynamische kalfsvleesproducent van Europa.

Ook de spinazie en geitenkaas als vulling van zijn smakelijke strudel en de tomaten en pompoenen voor het pittige soepje kwamen van Noord-Hollandse leveranciers. De conclusie van een bezoeker: Dit is écht lekker! Komen jullie volgend jaar weer..?

Activiteiten
Zondag 27 april houdt Jan Vrolijk een Open Dag op zijn boerderij in Oosthuizen. Om 12.00 uur precies gaan zijn koeien mét kalfjes voor het eerst weer naar buiten. Dat levert gegarandeerd mooie taferelen op van dansende koeien.

Verder serveren deze hele week negentig restaurants, waarvan een flink aantal in Amsterdam e.o., een Heerlijk Noord-Holland Lentemenu. Mét kans op een gratis diner voor 2! Kijk voor een overzicht van de restaurants en andere actuele informatie op
www.noordhollandsegrond.nl.

Wat is de smaak van Noord-Holland?
Misschien komt de heerlijkste kaas wel uit de Beemster. En de smakelijkste aardbei uit Beverwijk. Er komt veel lekkers uit Noord-Holland. De provincie wil graag aandacht voor deze streekproducten. Op www.watkiesjij.nu kan iedereen stemmen op zijn favoriete plaatselijke lekkernij.