KNHS


Voltigeurs presteren goed in eigen huis
27 april 2008

ERMELO (KNHS) Na het verlies van de jaarlijkse internationale voltigewedstrijd bij Zilfias Hoeve te Houten moest Nederland het zonder jaarlijks CVI (concours voltige internationaal) doen. Gelukkig kwam daar verandering in door de organisatie van een CVI op het KNHS-centrum te Ermelo. Het evenement in eigen huis motiveerde de voltigeurs tot goede prestaties. En het erepodium komt in zicht. Carola Sneekes (Callantsoog) werd vierde bij de solo dames senioren.

Het eerste CVI kende een vlot en sportief verloop. Deelnemers uit acht landen en gastland Nederland deden Ermelo aan. Wanneer het evenement bekender wordt en niet samen valt met selectiewedstrijden in de toplanden Duitsland en Oostenrijk, zal de deelname nog meer groeien. De tamtam zal zijn werk doen, iedereen was enthousiast over accommodatie en wedstrijd. De Brit John Eccles: Hartelijk dank aan de organisatoren, dit is een schitterend evenement. Eccles,trainer en longeur van de Schotse voltigeclub Wee County Vaulting, zag zijn beide dochters zegevieren. De negentienjarige Joanne was oppermachtig bij de dames senioren solo, de drie jaar jongere Hannah liet alle meisjes junioren achter zich.

Bij de senioren dames finishten drie Nederlandse solos in de top tien. Carola Sneekes, een 22-jarige studente medicijnen, miste het erepodium maar net. Carola was vorig jaar al de beste nationale solo. Ik heb vooruitgang geboekt. Afgelopen winter heb ik hard getraind, maar niet harder dan anders. Het belangrijkste is dat ik altijd heel zenuwachtig was. Nu denk ik bij aanvang: het moet vooral leuk zijn. En dat helpt. Ik ben nog een beetje nerveus en dat heeft juist een positief effect op mijn prestaties. De vrije Kür vandaag was niet 100%, de rest ging super. Claire de Ridder (21, Wassenaar) werd achtste, Carolas tweelingzus Cindy Sneekes negende. Dit drietal maakt deel uit van het nationale A-kader.

Junioren
Bij de junioren meisjes was Lianne de Groot (Achterveld) de beste Nederlandse. De vijftienjarige solo bleef haar clubgenote Alieke van Koelen net voor. Ik had het niet gedacht, Alieke is volgens mij beter, reageerde De Groot beduusd. Tijdens de verplichte oefeningen kwam ik bij de afsprong met mijn handen aan de grond. Dat kost punten. Verder was ik tevreden. Ik maakte wel wat kleine foutjes, maar dat heb je altijd. De Groot hoopt bij de junioren in het nationale kader te komen. En dan misschien naar het EK. Het EK voor zowel junioren als senioren wordt eind juli in het Tsjechische Brno gehouden. Bij de junioren jongens solo, op het moment nog een kleine rubriek, werd Koen Akkerman (Randwijk) vierde. Een kennis zei dat ik eens moest komen kijken bij voltige. Na twee weken was ik verkocht en vroeg mijn klasgenoot Radmer ter Beek mee. Voltige is een teamsport, iets met paarden en een beetje acrobatiek. Het is stoer, aldus Akkerman (17). Alle jongens voetballen, het is erg saai als iedereen hetzelfde doet, vult Ter Beek (17) aan.

Teams
Bij de senioren teams ging de zege naar Zweden. Voltige Team Roy Rogers (Bilthoven) leek op weg naar een medaille. Maar ondanks een vlekkeloze vrije oefening (Kür) in de finale werden ze voorbijgestreefd door een Duits team. Met de vierde plaats doet Roy Rogers o.l.v. Cynthia Danvers een goede stap richting het EK. De beide andere A-kaderteams werden respectievelijk zesde (De Molen) en negende (Groenendaal).

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

Solo, senioren, v: 1. Joanne Eccles (GBR) WH Bentley 8,216 2. Katharina Faltin (OOS) Anyway 7,906
3. Anne-Sophie Musset (Fra) Killkady dHeurteloup 7,751
4. Carola Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,686 8. Claire de Ridder (Wassenaar) Omar 7,070
9. Cindy Sneekes (Callantsoog) Rummicup 7,032

Solo, senioren, m: 1. Matthias Klocke (DTS) Nobel 7,603 2. Marc Scheiner (DTS) Diablo 7,541
3. Ivan Nousse (FRA) Carlos 7,491

Solo, junioren, v: 1. Hannah Eccles (GBR) WH Bentley 7,465 2. Lucy Phillips (GBR) Nikita 7,112
3. Lucie Chevrel (FRA) Robbie 6,670

5. Lianne de Groot (Achterveld) Kazoo 5,865
6. Alieke van Koelen (Hoogland) Kazoo 5,735

Solo, junioren, m: 1. Viktor Brüsewitz (DTS) Gustafson 7,251 2. Thomas Brüsewitz (DTS) Gustafson 6,590
3. Simon Chevrel (FRA) Carlos 6,371
4. Koen Akkerman (Randwijk) Rainbow 5,289
5. Radmer ter Beek (Zetten) Gino 4,477

Teams, senioren: 1. Laholms Voltige (ZWE) Vanzetto 7,218 2. Thiers Voltige (FRA) Carlos 7,134
3. Habighorst (DTS) Bobby 7,111
4. Roy Rogers (Bilthoven) Muel van de Carelshof 7,013 6. De Molen (Hoogerheide) Marnix 6,864
9. Groenendaal (Hoogland) Robin Purina 6,435

Teams, junioren: 1. Eagles Vaulting Group (GBR) Fourtious 5,632 2. De Nieuwe Heuvel (Lunteren) Maurits 5,618