Politie Limburg-Noord

Q&A's grote brand Roermond 22.40 uur
Datum: 27-04-2008
Tijd bericht: 22:43
Plaats: Roermond
Vraag en antwoord lijst 22.40 uur

Wat is er aan de hand en wat is de situatie?
Op zondag 27 april is om 15.00 uur een brand uitgebroken in de voormalige 'Eiermijn' in Roermond. Dit is op de hoek Prins Bernardstraat / Koninginnelaan. De brand is in de kelderruimte onder de Euroshopper. De bron van de brand is moeilijk te bereiken daarom is de brand nog niet onder controle.
De brandweer moest in het gebouw een muur doorbreken om bij de bron van de brand te komen, daardoor is veel rook vrijgekomen.

Zijn er giftige stoffen vrijgekomen?
Er zijn niet voor de volksgezondheid gevaarlijke concentraties gemeten. De brandweer blijft ter controle metingen uitvoeren. (volgens informatie van meting 22.00 uur)

Wat moet ik doen?
Er zijn niet voor de volksgezondheid gevaarlijke concentraties gemeten. De brandweer blijft ter controle metingen uitvoeren. U wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden om de rook buiten te houden.

Wat gebeurt er nu nog?
De brandweer is nog steeds druk doende de brand te blussen. Doordat de bron van de brand moeilijk te bereiken is is nog niet te zeggen hoe lang het blussen nog gaat duren.
Hoeveel brandweermensen/auto's hebben de brand bestreden?
De brand is bestreden door een heel aantal blusvoertuigen van brandweer en een hoogwerker uit Roermond, autoladder uit Weert, waterwagen uit Susteren, ademluchtcontainer uit Venlo, en verschillende regionale functionarissen zoals de Adviseur Gevaarlijke Stoffen, Waarschuwings- en Verkenningsdienst en Officieren. Om de restdekking in Roermond te verzorgen is de brandweer Swalmen naar de kazerne Roermond gegaan.

Waarom duurt het blussen zo lang?
De bron van de brand is moeilijk te bereiken daardoor duurt het enige tijd voordat de brand geblust is.

Complexe kelderbrand nog steeds niet onder controle
Datum: 27-04-2008
Tijd bericht: 19:54
Plaats: Roermond
Een kelderbrand in de voormalige 'Eiermijn'in Roermond heeft zondagmiddag de nodige inzet van de brandweer gevraagd. Om 14.20 kreeg de meldkamer bericht dat er rook uit het dak van Montycar op de hoek Prins Bernardstraat / Koninginnelaan kwam. Ter plaatse bleek dat het om een brand in de kelderruimte onder de Euroshopper ging. Hier lag allerhande materiaal opgeslagen. In het gehele pand hing rook. Vuur was echter alleen in een afgescheiden gedeelte van de kelder die de brandweer niet kon bereiken. Vanwege de complexe omgeving, waterwinning en behoefte aan voldoende ademlucht is opgeschaald naar grote brand om voldoende materieel en manschappen ter plaatse te krijgen. Om ongeveer 16.15 is de brandweer erin geslaagd een muur door te breken en de vuurhaard te bereiken. Het vuur gaf zich niet snel gewonnen. Mede vanwege de moeilijke bereikbaarheid van het vuur, het slechte zicht en de onbekendheid van de vuurbron is het vuur om 19.30 nog steeds niet onder controle. Het vuur vormt geen gevaar meer voor de rest van het gebouw. De brandweer probeert nu met drukluchtschuim het vuur uit te krijgen. Onbekend is op welke termijn dat gaat lukken. Zodra dit het geval is zal hierover een nieuw mediabericht verzonden worden.

In het complex zitten naast de genoemde Monticar en Euroshopper een Christelijk kerkgenootschap. Deze laatste twee hebben weinig schade op gelopen. In het gedeelte van de Euroshopper is veel roet en rookschade.
De brand is bestreden door 3 blusvoertuigen van brandweer en een hoogwerker uit Roermond, autoladder uit Weert, waterwagen uit Susteren, ademluchtcontainer uit Venlo, en verschillende regionale functionarissen zoals de Adviseur Gevaarlijke Stoffen, Waarschuwings- en Verkenningsdienst en Officieren. Om de restdekking in Roermond te verzorgen is de brandweer Swalmen naar de kazerne Roermond gegaan.
De burgemeester van Roermond heeft zich in de loop van de middag ter plaatse kort op de hoogte laten stellen. In het pand waren geen personen aanwezig. De oorzaak en het precieze schadebedrag van de brand zijn nog onbekend.