Gemeente Maastricht

Vijf koninklijke onderscheidingen uitgereikt

27/04/2008

Op zondag 27 april 2008 om 13.00 uur heeft de burgemeester bij gelegenheid van de heropening van het museum Sint Pieter op de Lichtenberg/Sint Pietersberg ter plekke een tweetal Koninklijke onderscheidingen (lid in de orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan het echtpaar Morreau-Magnée.


1.mevrouw M.J.C. Morreau-Magnée (Miets)

geboren 03.10.1948 te Maastricht (59 jaar)
Lage Kanaaldijk 80, 6212 AJ Maastricht

Vanaf 1988:
Voorzitter van de Stichting Oud Sint Pieter te Maastricht, een stichting die zich inzet voor het behoud en het uitdragen van het culturele erfgoed van de v.m. gemeente Sint Pieter. In 1988 startte decoranda met een werkgroep, de latere Stichting Oud Sint Pieter, met als doel de geschiedenis van de Vrijheid Sint Pieter aan de vergetelheid te ontrukken en te bewaren voor het nageslacht. Betrokkene is erin geslaagd deze stichting een gewaardeerde plaats in de Sint Pieterse en Maastrichtse gemeenschap te bezorgen. In 1997 bij de overdracht van de Sint Pietersberg aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten wist zij een ruimte in boerderij Lichtenberg voor het inrichten van een museum ter beschikking te krijgen. Tevens werkte zij intensief mee aan de totstandkoming van de jubileumtentoonstelling van het bedrijf ENCI. De voor deze tentoonstelling benodigde expositiematerialen werden als blijk van waardering aan het museum geschonken. Hierdoor werd de oprichting van het Sint Pieters museum p de Lichtenberg als onderdeel van de stichting Oud Sint Pieter een feit. Inmiddels is dit Sint Pieters museum als meer dan 10 jaar iedere zondagmiddag tussen mei en oktober open en trekt deze meer dan 3500 bezoekers per jaar. Op persoonlijke titel of namens de stichting neemt decoranda deel aan allerlei overlegstructuren met als enige doel het behoud van de natuur op de Sint Pietersberg, de Sint Pietersberg zelf en het in Sint Pieter aanwezige culturele erfgoed. Door haar inspiratie werd in 2006 de Sint Rochuskapel geheel gerestaureerd en thans wordt de Sint Anthoniuskapel onder handen genomen. Tevens deed ze de afgelopen jaren intens archief onderzoek. Mede daardoor konden de gedenkboeken 70 jaar ENCI, van mergel tot cement, de harmonie Sint Pieter 1890 en Calepin nummer 4, verschijnen. Thans is zij bezig met een boek over Casino/Buitengoed Slavante. Als vrijwilliger van o.a. Natuurmonumenten verzorgt ze natuurwandelingen over de Sint Pietersberg. Samen met deze vereniging werd er een ruimte naast het museum ingericht voor een educatief project waarbij kinderen interesse wordt bijgebracht voor de natuur. Voor verenigingen en in bejaardenhuizen verzorgt zij lezingen over Sint Pieter en Maastrichts aardewerk.


2.de heer J.M.N.R. Morreau (Jo)

geboren 16.07.1937 te Maastricht (70 jaar)
Lage Kanaaldijk 80, 6212 AJ Maastricht

Vanaf 1988:
Vrijwilliger bij de Stichting Oud-Sint Pieter te Maastricht. Hij wordt gezien als een bron van inspiratie voor andere werkgroepleden. Daarnaast ondersteunt hij de voorzitter (zijn echtgenote) binnen en buiten de stichting en is hij betrokken bij het opbouwen en uitbreiden van een goed functionerend netwerk t.b.v. de stichting. Toen de stichting in 1997 de beschikking kreeg over een ruimte in hoeve Lichtenberg/St.Pietersberg, bestemd als museum, nam decorandus, als conservator, onmiddellijk de verantwoordelijkheid voor de inrichting en het samenstellen van de expositie op zich. Jaarlijks heeft betrokkene zorggedragen voor een hernieuwde expositie (inmiddels 11 keer). Hij zocht de onderwerpen uit, zorgde voor illustratiemateriaal en schreef teksten. Hij onderhield contacten met andere musea en organisaties. Tevens onderhield hij de contacten met het interregionaal samenwerkingsverband met als onderwerp de Sint Pietersberg. Betrokkene verzorgt vanaf de opening rondleidingen en de PR voor het museum. Tevens schrijft hij regelmatig stukjes in de plaatselijke weekbladen en in het verenigingsblad van de harmonie. Hij is redacteur van Kalketrip, een kwartaaluitgave van de Vereniging Natuurmonumenten over het natuurgebied de Sint Pietersberg in Nederland en België. Ook werkt hij actief mee aan de totstandkoming van de boekjes "Sint Pieter in oude ansichten"deel 1 en 2. Sinds 2004 is hij tevens inspirator voor de door de stichting Oud Sint Pieter uitgegeven periodiek "Sint Pieter , vroeger en nu". Hij schrijft een gedeelte van de teksten en is verantwoordelijk voor de productie.

Vriendenkoor 1882 Maastricht

Op zondag 27 april heeft de burgemeester rond 22.00 uur (na afloop voorstelling "Boe moot dat nao tow", de jubileumrevue van het Vriendenkoor 1882 Maastricht) in de Bonbonnière een tweetal Koninklijke onderscheidingen (lid in de orde van Oranje-Nassau aan de heren Hoofs en Purnot) én de Koninklijke erepenning (aan het Vriendenkoor 1882 Maastricht zelf) uitgtreikt


3.de heer H.J.L. Hoofs (66 jaar)

geboren 30.06.1941 te Limmel
adres: Kasteel Terwormstraat 27 C, 6222 AS Maastricht

De heer Hoofs is al vanaf zeer jonge leeftijd actief als muzikant en dirigent. Op 12-jarige leeftijd trad hij toe in de Fanfare Juliana als trombonist en tubanist en gaf hij tevens onderricht aan nieuwe leden. Vanaf 1967 is/was hij met name als dirigent actief bij de volgende koren en ensembles:

1967-heden Lid Vriendenkoor 1882. In 1984 initiatiefnemer tot heroprichting, vanaf 1985 dirigent en vanaf 1996 tweede dirigent van koor; voorts is hij bibliothecaris en arrangeert hij muziekstukken; ook is hij een succesvol acquisiteur voor sponsors van de Club van 45, waarvan de donateurs nagenoeg allen door hem zijn ingebracht 1981-1990 Dirigent van het kerkkoor van de Parochie van Onze Lieve Vrouw van Goede Raad, Malpertuis 1988-1995 Dirigent van het kerkkoor van de Parochie St. Jozef Arbeider in Meerssen 1995-1997 Dirigent en repetitor van de Wieker Hofzengers 1996-1997 Plv. dirigent van het kerkkoor in Wylre
1999-heden Dirigent van het gemengd zangkoor Fortissimo, een koor dat veelvuldig optreedt in bejaardenhuizen en verzorgingshuizen 2004-2006 Dirigent van het gemengd koor Amby, een onderdeel van het Reumafonds 2004-heden Dirigent van het Spoorkoor, een zangkoor van 35 leden bestaande uit (ook oud) medewerkers van de NS.


4.de heer F.T. Purnot (73 jaar)

geboren 18.03.1935 te Maastricht
adres: Kasteel Hartelsteinstraat 16, 6222 XE Maastricht

De heer Purnot voelde zich al op zeer jonge leeftijd aangetrokken tot het zingen. Hij zong in het kerkkoor van de St. Lambertusparochie en in de periode 1956-1971 maakte hij deel uit van het Maastrichts Mannenkoor, één van de representatieve koren van Maastricht dat ook in het verre buitenland optrad. Voorts was/is hij vanaf 1967 tot op heden actief op een aantal andere terreinen, in het bijzonder echter voor de muziek:

1967-2004 Secretaris tevens vice-voorzitter en vanaf 1997 voorzitter van de Nederlandse Bond van Oud Strijders (NBOS), later de Vereniging van Oud-Militairen (VOMM), afdeling Maastricht 1967-2004 Spreekstalmeester van de carnavalsvereniging de Moeveleers in Maastricht 1984-heden Eerste en vanaf 2005 tweede penningmeester van het Vriendenkoor 1882 in Maastricht; tot 2004 organiseerde hij de rommelmarkt, tot 2005 was hij voorzitter van de kiencommissie en voorts is hij tot op heden voorzitter van de barcommissie; namens het koor verzorgt hij het contact met de buurtraad en de verenigingen van Nazareth 1985-heden Met een onderbreking van één jaar lid van het Oranjecomité Limmel; in het begin was hij als vrijwilliger uitvoerend bezig, vanaf 1990 neemt hij de leiding van de organisatie van het festijn zelf op zich.


5.Koninklijke erepenning/Vriendenkoor 1882 Maastricht:

Thans bestaat het koor uit ca. 35 mannen, onder leiding van dirigent Rob Christiaans. Opvalt is de prima verstandhouding onder de leden. De naam zegt het: Vriendenkoor.

Het is een profaan koor. Repertoire: vooral gezellige, bekende en niet te zware muziek. Optredens: ca. 10 per jaar, vaak uitwisselingen met andere verenigingen, maar ook eigen evenementen zoals het Voorjaarsconcert in april en het Kerstconcert. Daarnaast optredens bij zorginstellingen. Ook worden uitstapjes gemaakt; dan wordt gezongen op de plek van bestemming. Sinds 2000 is het koor goed bevriend met een Duits mannenkoor in Serrig bij Trier.

Geschiedenis in het kort:

1882: 6 juli: datum oprichting. Is het oudste mannenkoor van Maastricht. Bestond uit 22 vrienden, die er gezamenlijk de schouders onder zetten. Het hoofd van de openbare school, W. Smeets, werd dirigent.

Drie jaar na de oprichting werd reeds deelgenomen aan een groot zangconcours in Luik. In 1901 werden reeds prijzen gewonnen: bij een muziekfeest van de Staar (derde prijs) en in 1902 in Den Haag (tweede prijs van veertien deelnemers). In 1907, het Vriendenkoor bestond al 25 jaar, organiseerde men zelf een concours, waarop maar liefst 28 collega-verenigingen afkwamen. In 1911 kreeg het koor de Koninklijke goedkeuring.

In 1925 zong het Vriendenkoor bij de eerste spade van het Julianakanaal voor Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana. Later zong het koor voor de Koningin en de Prinses bij de opening van het kanaal in 1935. In die tijden was het een topkoor, getuige de eerste prijzen te Luik in 1930 bij de wereldtentoonstelling, later in 1937 in Echt en weer een later te Bergen op Zoom. Het toen ruim 80 leden tellende koor dook onder bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog mocht het koor Koningin Juliana en Prins Bernhard bij hun bezoek aan Maastricht op de grens van de stad verwelkomen met een serenade. Na een uitbundig gevierd 70-jarig jubileum in 1952, waarbij het dan 37 leden tellende koor een vaandel van de Limmelse bevolking aangeboden krijgt verloopt alles wat moeizamer.

Het koor herleefde in 1985, 103 jaar na de oprichting weer met 25 leden, twee meer dan toen.

Er werd weer volop geconcerteerd en de vriendschapsbanden met het Duitse Okarben bij Frankfurt werden weer aangehaald tijdens bezoeken over en weer.