Politie Limburg-Noord

Brand meester in Roermond
Datum: 27-04-2008
Tijd bericht: 23:52
Plaats: Roermond

Roermond - Om 22.45 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven bij de bestrijding van de brand in een bedrijfspand op de hoek Prins Bernhardstraat / Koninginnelaan. Maandag wordt bekeken wat de mogelijke oorzaak van de brand is geweest. De waarschuwings- en verkenningsdienst van de brandweer doet in het kader van nazorg nog een controle in de gebieden van de sirenes zijn afgegaan. Zij hebben dan ook contact met het publiek dat nog buiten is.
Er zijn 2 meldingen binnengekomen van inwoners van Roermond die met ademhalingsmoeilijkheden naar de Huisartsenpost waren gegaan. Beide personen hadden al gezondheidsproblemen en het is niet duidelijk of het incident met de ziekenhuisopname te maken heeft. Een brandweerman werd met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht en is ter observatie opgenomen.
Bij het servicecentrum van de politie kwamen vanaf 22.00 uur nog nauwelijks telefoontjes met vragen over de brand binnen. Een callcentrum stond klaar om operationeel te worden maar dat was niet meer nodig. Via teletekst van L1 en de website van de gemeente Roermond werd het publiek geïnformeerd en de media werden mondeling, telefonisch en via de website van de politie Limburg-Noord op de hoogte gehouden.

Vragen en antwoorden:
Wat was er aan de hand en wat is de situatie?
Op zondag 27 april is om 15.00 uur een brand uitgebroken in de voormalige 'Eiermijn' in Roermond. Dit is op de hoek Prins Bernardstraat / Koninginnelaan. De brand is in de kelderruimte onder de Euroshopper. De brandweer moest in het gebouw een muur doorbreken om bij de bron van de brand te komen, daardoor is veel rook vrijgekomen. De bron van de brand was moeilijk te bereiken. Om 22.45 was de onder controle. Wel zal het nablussen nog enige tijd duren.

Zijn er giftige stoffen vrijgekomen?
Er zijn niet voor de volksgezondheid gevaarlijke concentraties gemeten. In het kader van nazorg blijft de brandweer ter controle metingen uitvoeren in het gebied waar de sirenes zijn gegaan.

Wat moet ik doen?
U hoeft niets meer te doen. U hoeft ramen en deuren niet meer gesloten te houden. Het kan zijn dat er nog brandlucht waarneembaar blijft, maar er zijn geen schadelijke stoffen gemeten.

Wat gebeurt er nu nog?
De brand was om 22.45 onder controle. De brandweer zal nog enige uren nodig hebben voor het nablussen.
Hoeveel brandweermensen/auto's hebben de brand bestreden?
De brand is bestreden door een heel aantal blusvoertuigen van brandweer en een hoogwerker uit Roermond, autoladder uit Weert, waterwagen uit Susteren, ademluchtcontainer uit Venlo, en verschillende regionale functionarissen zoals de Adviseur Gevaarlijke Stoffen, Waarschuwings- en Verkenningsdienst en Officieren. Om de restdekking in Roermond te verzorgen is de brandweer Swalmen naar de kazerne Roermond gegaan.

Waarom duurde het blussen zo lang?
De bron van de brand was moeilijk te bereiken daardoor duurde het enige tijd voordat de brand onder controle was.

De brand was al langere tijd bezig maar pas vanavond gingen de sirenes, hoe kan dat?
Vanmiddag was er weinig tot geen rookontwikkeling bij de brand. Daardoor was het niet nodig om de inwoners van de Roermond te waarschuwen. Later was er meer rookontwikkeling dus toen is besloten om de inwoners van Roermond te waarschuwen via de sirene.

Zijn er gewonden gevallen bij de brand?
Er zijn 2 meldingen binnengekomen van inwoners van Roermond die met ademhalingsmoeilijkheden naar de Huisartsenpost waren gegaan. Beide personen hadden al gezondheidsproblemen en het is niet duidelijk of het incident met de ziekenhuisopname te maken heeft. Een brandweerman werd met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht en is ter observatie opgenomen.

Wat is de oorzaak van de brand?
De oorzaak is nog niet bekend. Maandag wordt bekeken wat de mogelijke oorzaak van de brand is geweest.