Trevler maakt kinderspel van rittenregistratie

28/04/2008 10:17

Creative Venue BV

Trevler introduceert een kastje dat volautomatisch via GPS alle zakelijke- en privékilometers van leaserijders bijhoudt. Deze nieuwe Nederlandse ontwikkeling neemt de berijder alle zorg voor de fiscale rittenregistratie uit handen. Hiermee komt een eind aan het handmatig bijhouden van ritten, die nodig is om een fiscale bijtelling voor zakelijke auto's te voorkomen.

Ruim 200.000 berijders van een auto van de zaak moeten aan de hand van een nauwkeurige rittenregistratie aantonen dat ze privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden, om te voorkomen dat ze een fiscale bijtelling moeten betalen. De Belastingdienst stelt strenge eisen aan de registratie en in de praktijk komt het er op neer dat het bijna onmogelijk is hieraan te voldoen. Wie zich een keer vergist en een fout maakt in de rittenregistratie, moet de bijtelling alsnog betalen en kan daarnaast een forse boete verwachten.

Volautomatische rittenregistratie
De Trevler is een plat kastje waarmee alle ritten volautomatisch worden geregistreerd via GPS. Het is nauwelijks groter dan een creditcard en heeft nog het meeste weg van een iPod. Het systeem hoeft niet te worden ingebouwd. De bestuurder sluit het aan op de 12V aansluiting van de sigarettenaansteker en legt het in de auto. Geen knoppen, geen onnodige functies, gewoon plug and play. Eén keer per maand sluit je het aan op je computer en worden alle ritten in een paar minuten op een speciale website verwerkt en overzichtelijk gepubliceerd in een spreadsheet. Klaar is kees. De Trevler is bovendien erg goedkoop en kost maar een paar tientjes per jaar.

LeasePlan enthousiast
Marktleider LeasePlan toont veel belangstelling voor de Trevler. Marketingdirecteur Rob Keulemans gaat het systeem aan zijn berijders aanbieden: "Ongeveer één op de acht leaserijders gebruikt zijn auto niet privé en betaalt daarom geen bijtelling. Zij moeten dan wel precies al hun ritten in schriftjes of spreadsheets bijhouden en onze ervaring is dat ze daar horendol van worden."TNS NIPO heeft in opdracht van LeasePlan onderzocht dat dit leaserijders bijna drie hele werkdagen per jaar kost." Keulemans: "Een apparaatje als de Trevler verlost hen van deze administratieve rompslomp en we verwachten dan ook dat dit soort systemen erg zal aanslaan. LeasePlan heeft al eerder gepleit voor een bijtelling die meer afhankelijk is van het werkelijk privégebruik. Bijvoorbeeld een bijtellingstarief van 10% voor leaserijders die minder dan 3000 kilometer privé rijden.

Ontwikkeld uit irritatie
Directeur Martijn Zewald van Trevler heeft een buitenreclamebedrijf en is daarvoor veel op de weg. "Uit irritatie over de het gedoe rond de rittenregistratie ben ik op zoek gegaan naar alternatieven, maar die waren er eigenlijk niet", zegt hij. Samen met ICT deskundige Ronald Westgeest en geholpen door een voormalig Inspecteur van de Belastingdienst heeft hij daarom in een half jaar zelf maar een systeem ontwikkeld. "Dit was in eerste instantie alleen voor eigen gebruik bedoeld. Maar toen vrienden en relaties hoogte kregen van het systeem en er erg positief over waren, heb ik besloten het ook voor anderen beschikbaar te stellen." Uitgangspunt is op een eenvoudige en goedkope manier aan de eisen voor rittenregistratie voldoen. Niet meer en niet minder.

Inmiddels hebben ook zes andere leasemaatschappijen besloten de Trevler aan te bieden aan hun berijders.