Ingezonden persbericht


Amnesty International op Bevrijdingsfestival in actie voor gewetensgevangene in China

5 mei release single Living Free van Edwin Pennock

Onder het motto 'Is China klaar voor de Olympische Spelen?' viert Amnesty International, samen met duizenden anderen festivalbezoekers op 5 mei Bevrijdingsdag. Amnesty vraagt op deze bijzondere dag aandacht voor internetdissident Huang Jinqiu uit China. In de dertien festivalsteden kunnen bezoekers Huang steunen door op de foto te gaan en/of door de petitie te ondertekenen. De bezoeker wordt op een Olympisch erepodium met zijn/haar eigen statement gefotografeerd. Nederlandse singer-songwriter Edwin Pennock brengt op 5 mei een speciaal voor Amnesty International gecomponeerde song over vrijheid uit.

Internetdissident Huang Jinqiu
Huang Jinqiu uit China studeerde journalistiek in Maleisië. Een buitenkans, want hier had hij als journalist veel meer toegang tot informatie dan in zijn eigen land. Huang ontwikkelde plannen om een democratische partij op te richten en publiceerde politieke essays en artikelen op internet. Na zijn terugkeer in 2003 hield de politie hem constant in de gaten. Enkele dagen na de publicatie van een artikel werd Huang gearresteerd. Er volgde een geheim proces. Huang kreeg twaalf jaar cel vanwege de publicatie van politieke essays en zijn plannen voor de oprichting van een politieke partij. Amnesty beschouwt Huang als gewetensgevangene, gedetineerd vanwege het uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, en eist zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Op het bevrijdingsfestival verzamelen Amnestygroepen handtekeningen voor de vrijlating van Huang Jinqiu. De handtekeningen worden aangeboden aan de Chinese autoriteiten. Ook is het mogelijk om mee te doen aan een bijzondere groetenactie. Op een poster van a3-formaat kan men een groet aan Huang schrijven. Met de poster wordt de festivalbezoeker staand op een Olympisch erepodium gefotografeerd. De foto's worden niet alleen aangeboden aan Chinese internetdissident, maar ook aan de autoriteiten.

China en de Olympische Spelen
China beloofde voor de toewijzing van de Olympische Spelen de mensenrechtensituatie te verbeteren. In de aanloop naar de Spelen blijkt China zijn toezeggingen niet waar te maken. Amnesty International constateert het afgelopen half jaar zelfs een toename van de mensenrechtenschendingen. Schendingen die direct verband houden met de komst van de Olympische Spelen. Zo gaat de bouw van Olympische faciliteiten gepaard met huisuitzettingen. Er is voor de bewoners nauwelijks of geen compensatie en duizenden gezinnen komen op straat te staan. Mensen die van plan zijn te demonstreren of kritiek uiten die politiek gevoelig is, worden door de autoriteiten tegengewerkt. Willekeurige detentie, mishandeling, marteling, huisarrest en hinderlijk volgen van activisten en hun familie zijn het gevolg. Amnesty International hoopt nog steeds dat de Olympische Spelen een positieve erfenis op de mensenrechten nalaat. De organisatie vraagt de autoriteiten in China om zich aan hun belofte te houden en de universele rechten van de mens te respecteren.

Living Free van Edwin Pennock
De single 'Living free', afkomstig van het binnenkort te verwachten nieuwe album met dezelfde titel, is vanaf maandag 5 mei te downloaden op www.amnesty.nl en diverse andere download-sites. De opbrengst van de single zal door Amnesty gebruikt worden voor de verbetering van de mensenrechten in de wereld.

Bevrijdingsfestival
Het bevrijdingsfestival staat in teken van solidariteit. Met solidariteit wordt de inzet voor de vrijheid van een ander bedoeld. Vrijheid maak je met elkaar. En als vrijheid is bereikt, houd je haar samen in stand. Vrijheid kan alleen bestaan bij de gratie van mensenrechten die iedereen erkent en die ook voor iedereen gelden. Tijdens de Bevrijdingsfestivals op 5 mei staan VluchtelingenWerk Nederland, Cordaid / Mensen in Nood, War Child en Amnesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij roepen het publiek op om op 5 mei vijf minuten iets te doen voor de vrijheid, want vrijheid maak je met elkaar!

Voor meer informatie en/of het ondertekenen van de petities kunt u kijken op www.amnesty.nl/china.

Noot aan de redactie -