Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aanwezigheid van wilde dieren bij dancefeesten

28 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op vragen over een controle van de Algemene Inspectiedienst (AID). Het bleek een misstand. De minister ziet geen aanleiding voor onafhandelijk onderzoek naar functioneren AID.

Meer informatie

* Aanwezigheid van wilde dieren bij dancefeesten
* Kamerstuk | 28-04-2008 | PDF-Document, 48 kB

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


B u reau Bestuursraad
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u de antwoorden op de vragen toekomen van het lid Ouwehand (PvdD) over de aanwezigheid van wilde dieren bij dancefeesten.
1
Kent u het bericht 'Geen wilde dieren op dancefeest'? Ja.

2 en 3
Waren de AID-inspecteurs die op 22 maart jl. een inspectiebezoek brachten aan Crazyland op de hoogte van het feit dat de exploitant van het feest reeds op 8 maart j.l. naar aanleiding van vragen van de lokale partij, de Zaanse Onafhankelijke Groepering (ZOG) duidelijk heeft gemaakt dat er - anders dan eerder aangekondigd door Crazyland - geen sprake zou zijn van een circus met wilde dieren als onderdeel van dit feest? Waren de bewuste AID-inspecteurs op de hoogte van de antwoorden van het College van B&W van Zaandam op vragen van de lokale partij ZOG waaruit bleek dat geen vergunning zou worden afgegeven voor het vertonen van wilde dieren op Crazyland? De betreffende AID-controleurs waren ervan op de hoogte dat het College van burgemeester en wethouders geen vergunning had verleend voor het tonen van wilde dieren tijdens het betreffende dancefeest. De controle is uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Handhaving van de gemeente Zaanstad. Deze controle wordt overigens ook al aangekondigd in het door het lid Ouwehand aangehaalde artikel van 9 maart in het Noordhollands Dagblad. De AID-controleurs hebben zich tijdens deze gezamenlijke controle specifiek gericht op de Cites-gerelateerde regelgeving. Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Bureau Bestuursraad
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

17 april 2008 2070818190 BBR. 2008/245 28 april 2008 Kamervragen over de aanwezigheid van
wilde dieren bij dancefeesten
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
28 april 2008 BBR. 2008/245 2
4, 5 en 6
Kunt u aangeven welke "belangwekkende, aanvullende informatie" de controle heeft opgeleverd, anders dan dat de AID te laat heeft opgemerkt dat er kennelijk sprake was van een "misverstand", dat al op 9 maart onthuld werd door het Noordhollands Dagblad? Wat was voor u de aanleiding deze "belangwekkende, aanvullende informatie" met de Kamer te delen? Deelt u de mening dat er belangwekkender zaken met de Kamer zouden moeten worden gedeeld, zoals informatie over de prioritering en taakverdeling binnen de AID, de onafhankelijkheid van de dienst en de mate waarin het AID-personeel zich al dan niet vrij voelt om misstanden op hoog niveau te melden? Bent u bereid de Kamer bovengenoemde informatie te doen toekomen en een onafhankelijk onderzoek te gelasten naar het functioneren van de AID? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?
Zoals u van mij mag verwachten, neem ik signalen vanuit uw Kamer onveranderlijk serieus. Dat was dan ook de reden om deze potentiële misstand zorgvuldig te laten onderzoeken. Dat deze misstand zich in dit specifieke geval niet voor bleek te doen, leek me voor uw Kamer belangwekkende informatie.
Wat betreft informatie over prioritering en taakverdeling binnen de AID wil ik u graag verwijzen naar mijn brief van 7 maart jongstleden waarin ik uw Kamer informeer over het project Programmatisch Handhaven Natuurwetgeving.
Ik zie geen enkele aanleiding een onafhankelijk onderzoek te gelasten naar het functioneren van de AID.
7 en 8
Is het waar dat circus Etoile wel degelijk attracties met wilde dieren verhuurt aan onder andere organisatoren van feesten, festivals en concerten, en daarbij de mogelijkheid biedt tot het huren van onder meer kamelen, olifanten, krokodillen, een nijlpaard en slangen? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot uw antwoorden op eerdere vragen over de vergunningverlening met betrekking tot acts met wilde dieren op dancefeesten en festivals? Kunt u inzicht geven in het aantal door het ministerie van LNV afgegeven vergunningen voor het verhuren van acts met wilde dieren? Hoe vaak worden dergelijke dierenacts verhuurd, op welke locaties en welke diersoorten zijn daarbij betrokken? Hiervoor verwijs ik u naar mijn antwoord op vraag 3 van de vragen van het lid Ouwehand d.d. 22 februari 2008 inzake het inzetten van wilde dieren bij een dancefeest. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
28 april 2008 BBR. 2008/245 3
9
Kunt u uiteenzetten op basis van welke gegevens en analyses de AID-besluit over te gaan tot inspecties op het gebied van acts met wilde dieren? De AID gaat over tot inspecties op basis van signalen over mogelijke misstanden in sectoren of individuele bedrijven.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg