Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Westelijk tuinbouwgebied Haarlem in de EHS

28 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op vragen over het opnemen van Westelijke Tuinbouwgebied in de Ecologische Hoofdstructuur. De gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland moeten samen tot oplossing komen.

Meer informatie

* Westelijk tuinbouwgebied Haarlem in de EHS * Kamerstuk | 28-04-2008 | PDF-Document, 52 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het

Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer, de antwoorden op de vragen van de leden Vermeij en Jacobi (beiden PvdA) over het opnemen van het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem in de Ecologische Hoofdstructuur.
1
Bent u op de hoogte van het feit dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland goedkeuring weigeren aan het bestemmingsplan Westelijk Tuinbouwgebied van de gemeente Haarlem, waarin voor dit gebied de bestemming 'natuur' wordt vastgelegd? Ja. Het gaat om het bestemmingsplan "Binnenduinrand", dat onder meer betrekking heeft op het Westelijk Tuinbouwgebied. Gedeputeerde Staten hebben een plandeel met de bestemming 'natuur' niet goedgekeurd. In het streekplan heeft de provincie een deel van het Westelijk Tuinbouwgebied benoemd als "natuur". Een ander deel, waarin geen natuurwaarden aanwezig zijn, is door de provincie benoemd als "agrarisch gebied, van bijzondere betekenis voor natuur, landschap en bodem". De gemeente Haarlem heeft in het bestemmingsplan de bestemming "natuur" toegekend aan een deel van het "agrarisch gebied" uit het streekplan. De provincie heeft, in overeenstemming met het streekplan, aan dit deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden.
2
Onderschrijft u het bezwaar dat de bestemming 'natuur' voor dit gebied tot een 'aankoopplicht' leidt, waarvoor geen of onvoldoende middelen beschikbaar zijn en die tot grondspeculatie zou kunnen leiden? Zo neen, waarom niet?
Nee. Het bestemmen van grond in een (ontwerp)bestemmingsplan geeft aan welke functie de grond in de nabije toekomst zal krijgen en aan welke voorschriften het gebruik is verbonden. In het bestemmingsplan "Binnenduinrand" van de gemeente Haarlem is landbouwgrond bestemd voor natuurdoeleinden/EHS. Het gaat hier om gronden die vallen binnen de door de provincie Noord-Holland in het natuurgebiedsplan vastgestelde begrenzing van de EHS.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging West
Herman Gorterstraat 55
Postadres: Postbus 19143
3501 DC Utrecht
Telefoon: 070 - 8883200
Fax: 070 - 8883250
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

18 maart 2008 2070814900 DRZw. 2008/1467 28 april 2008 Kamervragen over het westelijk
tuinbouwgebied Haarlem in de EHS
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
28 april 2008 DRZw. 2008/1467 2
Dit betekent niet dat de provincie verplicht is tot aankoop van de betreffende grond. De provincie kan er immers voor kiezen de realisatie van de gewenste natuur primair te willen bereiken door particulier natuurbeheer. De provincie kan er ook voor kiezen de grond te kopen indien dit past binnen het beschikbare aankoopbudget. Als er grond wordt aangekocht, gebeurt dit in beginsel tegen agrarische waarde. Van een aankoopplicht op basis van een natuurbestemming is echter geen sprake; dit leidt derhalve niet tot grondspeculaties. Het bezwaar dat in de vraag wordt verwoord, onderschrijf ik dus niet.
3
Deelt u de mening dat bij natuuraankopen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) als vuistregel geldt: 'bestemming volgt koop'? Zo neen, waarom niet? Over het algemeen wel. Natuuraankopen voor de EHS vinden vooral plaats in gebieden die ook door de provincie als EHS zijn begrensd en die zijn opgenomen in de provinciale natuurgebiedsplannen. Meestal worden de gronden na aankoop als natuur bestemd. Het kan ook voorkomen dat grond eerst wordt bestemd als natuur/EHS en pas daarna wordt verworven.

4
Bent u van plan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het - ook door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland onderschreven - doel van het bestemmingsplan, namelijk bescherming van het landschap in het Westelijk Tuinbouwgebied, bereikt wordt? Zo ja, welke stappen zijn dat? Zo neen, waarom niet?
Nee, ik zal geen nadere stappen ondernemen. De localisatie en de begrenzing van de EHS is een verantwoordelijkheid van de provincie. Ik vertrouw erop dat de provincie Noord- Holland en de gemeente Haarlem in goed overleg de EHS in het Westelijk Tuinbouwgebied zullen realiseren. Het gebied behoeft geen andere vormen van bescherming vanuit nationaal belang. Het betreft hier geen gebied dat onderdeel uitmaakt van een Nationaal Landschap.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg