ABVAKABO FNV

Power to the Postwerkers

Afgelopen woensdag was onze eerste actiedag bij TNT Post en vandaag al weer de tweede. We zijn al een vreselijk lange tijd aan het onderhandelen over een cao en die wil er maar niet komen. Dit cao-conflict is niet los te zien van onze andere problemen in de postsector, zoals het verdwijnen van veel werkgelegenheid en het opkomen van nieuwe postbedrijven.

Wij vragen TNT een loonsverhoging van 3,5 procent. TNT biedt slecht een schamele 1,5 procent. Ze willen wel een extra 1,5 procent bieden, maar enkel onder de voorwaarde dat de arbeidsvoorwaarden verder versoberd worden met maar liefst 25 procent. Maar het gaat hier niet alleen om geld. Er heerste grote onzekerheid onder de postwerkers over de toekomst. De postwerkers willen daarom vooral perspectief, op een redelijk salaris én op werk.

De eerste actiedag vond plaats in Den Haag. Het sorteercentrum ging plat gegaan en van de 500 postbodes heeft 80 procent gestaakt! In Amsterdam staakten praktisch alle postwerkers.

Maar twee actiedagen is niet genoeg want de werkgever beweegt nog niet. Daarom is de volgende stap volgende week dinsdag. Dan voeren we in Rotterdam actie, en zo gaan we door met als het moet een landelijke actiedag op 27 mei. Mooier zou het zijn als we voor die tijd een goede cao kunnen afsluiten met TNT.

Postbodes hebben recht op een fatsoenlijke cao en een fatsoenlijke loonsverhoging. Het kan niet zo zijn dat een bedrijf dat wereldwijd als een tierelier draait, zijn werknemers met een fooi afscheept! Daarom voeren wij actie en gaan we door zolang het nodig is met de leus Power to the Postwerkers!