expo: Topstukken - de mooiste schilderijen uit de collectie

16/04/2008 16:14

Historisch Museum Rotterdam

Topstukken
de mooiste schilderijen uit de collectie
29 april t/m 17 augustus 2008

Het Historisch Museum Rotterdam laat deze zomer de rijkdom van de schilderijencollectie zien met de tentoonstelling Topstukken. Uit de ruim 1100 schilderijen die de collectie telt, zijn de 85 mooiste geselecteerd. Het oudste schilderij in de tentoonstelling dateert uit 1608 en is geschilderd in een periode waarin Rotterdam uitgroeit tot de tweede koopmansstad van het land. Het meest recente schilderij is gemaakt in 1937, drie jaar voordat het bombardement van 14 mei 1940 het oude Rotterdam bijna geheel verwoest. De bezoeker dwaalt in de sfeervolle stijlkamers van het eeuwenoude Schielandshuis langs Rotterdamse topstukken uit de afgelopen eeuwen. Van Jongkind tot van der Werff en van portret tot stadsgezicht.

nachtstukjes en stillevens
De tentoonstelling begint met twee echt Rotterdamse specialismen uit de 17de eeuw: nachtstukjes - zoals Dorpsbrand bij nacht van Egbert van der Poel - en stillevens in boereninterieurs. Deze genres zijn in die tijd zeer populair onder een breed Rotterdams publiek. De schilderijen worden in de tentoonstelling gecombineerd met Rotterdamse markttaferelen zoals De Grotemarkt bij avond van Cornelis Snellinck. Dit schilderij laat een flinke uitstalling van fruit zien, terwijl op de achtergrond het beroemde beeld van Erasmus toekijkt.

veel werk voor schilders
In een welvarende handelsstad als het 17de- en 18de-eeuwse Rotterdam vinden diverse genres gretig aftrek. De landschappen en zeegezichten uit deze tijd maken nog steeds een imponerende indruk. Mooie voorbeelden zijn een enorm Rijnlandschap met prachtig vergezicht van Gerrit Battem en een sfeervol strandbeeld van Simon de Vlieger. Andere onderwerpen vinden we in het werk van Adriaen van der Werff. Deze meester in de fijnschilderkunst maakt in de loop van zijn zeer succesvolle carrière zowel portretten en intiem verlichte interieurs als koele classicistische voorstellingen.

stadsgezichten
De schilderijencollectie telt meer dan 300 stadsgezichten. Geliefde locaties in het oude Rotterdam zijn de Waterstad, de stadspoorten, de omgeving van de Laurenskerk en het gezicht op de stad vanaf de Maas. In de loop van de 19de eeuw oefent Rotterdam een grote aantrekkingskracht uit op schilders uit binnen- en buitenland. Dominique de Bast, Pierre Justin Ouvrié en Cornelis Springer schilderen Rotterdam vlak voordat het een moderne industriële havenstad wordt. Het mooiste voorbeeld uit die periode is Canal á Rotterdam van Johan Bartold Jongkind, een van de grondleggers van het impressionisme.

portretten
In de tentoonstelling zijn ook portretten te zien van prominente Rotterdammers, zoals het vroeg 17de-eeuwse portret van de Rotterdamse pensionaris Hugo de Groot door Michiel van Mierevelt. Maar ook portretten van minder bekende of zelfs volstrekt onbekende Rotterdammers komen aan bod, zoals het enorme portret van een jonge vrouw aan een virginaal door de Rotterdamse schilder Ludolf de Jongh.

data
Topstukken - de mooiste schilderijen uit de collectie - 29 april t/m 17 augustus 2008

locatie
Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam www.historischmuseumrotterdam.nl

bereikbaarheid
metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat

openingstijden
di t/m zo 11.00-17.00 uur





http://www.historischmuseumrotterdam.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,