Gemeente Utrecht

Oranje vuilniszak voor Koninginnenacht en -dag in Utrecht

De gemeente deelt met Koninginnedag op de Vrijmarkt oranje vuilniszakken uit aan kraamhouders en bewoners die hun oude spullen verkopen. Hiermee kunnen zij hun afval al tijdens Koninginnedag verzamelen en weggooien in daarvoor bestemde containers. Met deze en andere maatregelen hoopt de gemeente in het gebied minder rommel op straat te hebben en na afloop ook sneller schoon te kunnen maken. In een oranje keet op de Neude kunnen kraamhouders en bewoners meer zakken en informatie over afval krijgen.

De oranje zakken zijn over van het project Zuiverafval aan de Amsterdamsestraatweg. De gemeente besloot de overgebleven zakken uit te delen bij drie grote evenementen in 2008 om zo het zwerfvuil tegen te gaan. Begin april zijn de zakken uitgedeeld op de braderie op de Amsterdamsestraatweg. Hier werkte het zeer goed. Door de medewerking van kraamhouders lag er minder afval, waardoor het ophalen stukken sneller ging en er veel minder veegwagens nodig waren. De zakken worden naast de vrijmarkt ook uitgedeeld bij de braderie in september op de Amsterdamsestraatweg. Nog dit jaar wordt het effect geëvalueerd.

Geen frituurvet in het riool
Op negen plekken rondom de Vrijmarkt komen grote 8.000 litercontainers. Hierin kunnen de volle oranje afvalzakken na afloop van de vrijmarkt worden gedumpt. Mensen met kramen met frituurvet worden verzocht bij de gemeente voor ¤ 25 een jerrycan te kkopen om het gebruikte vet in te doen, of om het frituurvet mee terug te nemen. De gemeente wil voorkomen dat frituurvet geloosd wordt op het riool, omdat dit ernstige verstopping veroorzaakt. De gemeente haalt de jerrycans aan het eind van Koninginnedag op.

Tien vuilniswagens vol met afval
Een vieze stad trekt onveiligheid aan. Daarom wil Utrecht de stad schoon en veilig houden. De Vrijmarkt trekt jaarlijks ruim 300.000 bezoekers vanuit het hele land. De gemeente wil hen een aantrekkelijke stad bieden om naar toe te komen. Een schone omgeving helpt daarbij. Elk jaar na Koninginnedag haalt de gemeente gemiddeld ruim 85.000 kilo afval op. Dat zijn ruim tien vuilniswagens vol.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Stadswerken, Carlijn van Campenhout, 030 - 286 47 888.