Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | April

* | Vervuilen duurder

Vervuilen duurder

Hogere boetes bij overtreden afvalstoffenverordening

Justitie heeft voor 2008 de boetebedragen verhoogd voor het achterlaten van straatafval en verkeerd aanbieden van huisvuil. Zo kostte het achterlaten van zwerfafval vorig jaar 75 euro, dat is nu 90 euro geworden. De boete voor het verkeerd aanbieden van huisvuil was 50 euro en is nu 60 euro.
Handhavers van de gemeente mogen zo'n bekeuring uitschrijven, bijvoorbeeld als mensen afval op straat gooien of een afvalzak naast de afvalcontainer zetten. In het winkelcentrum en op de zogenaamde 'snoeproutes' van scholieren wordt regelmatig gecontroleerd. Een leeg colablikje in de bosjes gooien? Denk nog even na, want het kan een heel duur blikje worden.

In het centrum wordt gebruik gemaakt van ondergrondse afvalcontainers voor de inzameling van restafval. Hierin kan men als winkelier en bewoner vuilniszakken kwijt. Sommige mensen zetten de vuilniszak niet in maar naast de container, bijvoorbeeld omdat ze de pas vergeten zijn, helemaal geen pas hebben of als de container verstopt of vol is. Dit geeft overlast en trekt andere rommel aan. Daarom treden de gemeentelijke handhavers hier streng tegen op. "Ja maar hij was al vol" is geen excuus. Is de container een keertje vol, loopt u dan naar een andere container.