Provincie Noord-Holland

Datum

23-4-2008

Onderwerp

Provincie Noord-Holland, gemeente en burgers Weesp werken samen op Fort Uitermeer

Harold IJskes

De provincie Noord-Holland, gemeente Weesp en de Stichting Uiteraard Uitermeer, willen Fort Uitermeer toegankelijk maken voor de inwoners uit Weesp, toeristen en recreanten. Tegelijkertijd moet ook de historie en de natuur op en rondom het fort bewaard blijven! Om dit mogelijk te maken hebben gedeputeerde Kruisinga, wethouder Van der Hoeven en voorzitter Veerman van Uiteraard Uitermeer op dinsdag 22 april een intentieovereenkomst ondertekent, waarbij de grond en de gebouwen door de provincie voor 30 jaar aan Stichting UU wordt overgedragen.

Stichting Uiteraard Uitermeer, voortkomende uit uit een groep enthousiaste Weespers, wil van het Fort een ontmoetingsplaats maken voor de inwoners van Weesp en natuur- en watersportliefhebbers door het westelijke deel van het forteiland in te richten met een restaurant en aanlegplaatsen voor passanten. In de plofhuizen op de oostelijke helft van het forteiland zal een recreatieve en educatieve invulling komen met een informatiecentrum, uitkijktoren, clubhuis en een Bed & Breakfast. Sinds 2002 heeft de provincie Noord-Holland bijna
1 miljoen geïnvesteerd voor het behoud van Fort Uitermeer en circa 75.000 in de restauratiewerkzaamheden van de bijbehorende sluis. In 2009 zal er een definitieve samenwerkingovereenkomst worden opgesteld om de samenwerking verder in te vullen.

Fort Uitermeer
De vesting had tot doel het beschermen van de landdoorgang tussen Naardermeer en Vecht. Ook beschermde het fort de sluis waarmee het omliggende land onder een laag water gezet kon worden. Het meest oostelijke gelegen fort van de Stelling van Amsterdam maakte ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Op dit moment is een deel van het fort in gebruik als opslag van de provinciale waterstaat. Er wordt onder andere strooizout voor de wegen bewaard.

Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een militair verdedigingswerk dat tussen 1870 en 1915 is aangelegd ter bescherming van Amsterdam. De verdedigingsring is 135 km. lang en bestaat uit dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water kunnen worden gezet (inundatie) en 42 forten. Na de Tweede Wereldoorlog deed de Waterlinie geen dienst meer en raakte langzaam in verval. Door de Kringenwet, welke tot 1963 bleef gehandhaafd, mocht er in de omgeving van een fort niet worden gebouwd, daardoor is de omgeving door de jaren heen groen en ongerept gebleven. Het forteiland Pampus is het meest bekende onderdeel van de stelling van Amsterdam. In 1996 is de Stelling toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Links naar meer informatie
www.noord-holland.nl
www.uiteraarduitermeer.nl
www.stellingvanamsterdam.nl