Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Eerstedagsmelding verdwijnt mogelijk deels

Datum: 28 april 2008

De zogeheten eerstedagsmelding wordt in enkele bedrijfstakken wellicht afgeschaft. Dat zei staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager afgelopen weekend in het televisieprogramma Business Class.

Bedrijven moeten een nieuwe werknemer nu voor hun eerste werkdag aanmelden bij de fiscus om illegale arbeid tegen te gaan. In de praktijk wordt de eerstedagsmelding hiervoor echter niet gebruikt. D66-leider Alexander Pechtold vindt dan ook dat die meldplicht onnodig veel werk oplevert. Hij had in de uitzending gepleit voor afschaffing in alle sectoren.
Volgens Pechtold moesten bedrijven vorig jaar vijf á zes miljoen keer een formulier voor een eerstedagsmelding invullen. Bij controles gebruikt de Arbeidsinspectie deze meldingen niet. De inspectie kijkt alleen of op de werkplek kopieën van de paspoorten van de werknemers aanwezig zijn. Pechtold stelde dat de miljoenen eerstedagsmeldingen dus niet helpen en dat illegale arbeid moet worden bestreden door het opleggen van boetes aan bedrijven die in de fout gaan.

De Jager gaat kijken waar de melding nog nodig is en waar die kan worden afgeschaft.