VVD


29-4-2008

Verhagen moet poot stijf houden en creatief zijn

VVD-woordvoerder Han ten Broeke daagt minister Verhagen uit om creatief te zijn wat betreft de onderhandelingen met toekomstige EU-lidstaten en suggereert een visumliberalisatie voor studenten aan hogescholen en universiteiten uit alle Balkanlanden waarmee gesproken wordt.

Ten Broeke: "Hiermee doen wij een uiterste handreiking zonder onze principes en geloofwaardigheid overboord te gooien. De VVD kiest voor een nieuwe generatie van politiek leiders in de Balkan, omdat de huidige generatie niet in staat is haar Europese perspectief te verzilveren."

Vorige week heeft de volledige oppositie minister Verhagen laten weten dat er geen sprake kan zijn van ondertekening van een overeenkomst met Servië. Ondanks dat lijkt hij in Brussel toch akkoord te gaan met een vorm van ondertekening.

Ten Broeke wijst erop dat de geloofwaardigheid van de Unie en Nederland hierdoor op meerdere manieren in het geding is:


1) Naar de Nederlandse kiezers: Nederland heeft met succes, op suggestie van de VVD, in het Verdrag van Lissabon laten opnemen dat er nooit meer de hand zou worden gelicht met de uitbreidingscriteria.
2) Naar de nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica: maar liefst 8000 moslimmannen en jongens werden vermoord: etnisch gezuiverd, de grootste slachting in het naoorlogse Europa.
3) In de richting van andere Balkanlanden: er zijn landen op de Balkan waarmee ook gesproken wordt of zou moeten worden gesproken in het kader van samenwerking of zelfs een toekomstig lidmaatschap, zoals Macedonië.

Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie zal besluiten te tekenen op 16 juni, dus na de Servische verkiezingen van 11 mei, maar deze garantie nu al af te geven. De VVD blijft vasthouden aan de onverkorte eis van niet tekenen zolang Mladic, `de Beul van Srebrenica', niet is uitgeleverd.

"Verhagen moet zijn poot stijf houden en hem niet zetten onder een akkoord, zonder dat aan die simpele eis - Mladic in Scheveningen- is voldaan", aldus Ten Broeke. Nederland heeft het volste recht om in deze beslissing desnoods als enige vast te houden aan haar veto.

29 april 2008

Han ten Broeke: hantenbroeke@tweedekamer.nl