Ingezonden persbericht


Persbericht

Groningen, 29 april 2008

Essent "associated partner" Energy Delta Institute

Essent heeft zich als associated partner aangesloten bij Energy Delta Institute (EDI). Daarmee krijgt de positie van Nederland als centraal kennisland op het gebied van (aard)gas een belangrijke impuls.

EDI en Essent zullen nauw samen gaan werken bij het vergaren en overdragen van kennis op het gebied van energie, in het bijzonder van gas. Zo kan Essent gebruik maken van de opleidingsprogramma's die EDI biedt en zal er, ook in samenwerking met universiteiten die aan EDI gelieerd zijn, gezamenlijk gewerkt worden aan de ontwikkeling van nieuwe, kwalitatief hoogstaande opleidingen. Daarnaast krijgt Essent toegang tot EDI's uitgebreide (kennis)netwerk, bestaande uit EDI's partners en (inter)nationale oganisaties en kennisinstituten.

Als associated partner krijgt Essent zitting in EDI's programmaraad en in de Advisory Boards van de diverse opleidingen die EDI organiseert. Bovendien kan Essent via EDI haar eigen kennis uitdragen en vormt zij onderdeel van EDI's internationale kennisnetwerk. Associated partners helpen daarnaast mee bij het bepalen van de inhoud van de diverse opleidingen en krijgen korting als ze deelnemers aan EDI's programma's leveren. EDI coördineert onderzoek en organiseert opleidingen met een focus op de economische, juridische, geopolitieke en managementaspecten van de gaswaardeketen. Hierbij wordt samengewerkt met diverse academische en business partners, zoals Clingendael International Energy Programme, Delft University of Technology, TNO, Gubkin State University for Oil & Gas, MGIMO (Moscow State Institute of International Relations), Yale, Stanford, Oxford IES, LInstitut Français du Petrol.

Michiel Boersma (CEO Essent) stelt: "als Nederlands grootste energiebedrijf stappen we graag mee in dit internationale kennisnetwerk om onze medewerkers hun ervaringen te laten delen met andere collega's uit de sector en op de hoogte te blijven van de meest recente marktontwikkelingen. We benadrukken daarmee eveneens onze aanwezigheid in de Nederlandse samenleving."

Voor EDI is de samenwerking met Essent een belangrijke stap in het vervolg van haar bestaan. Volgens EDI's President George Verberg wordt het internationale kennisnetwerk van EDI in belangrijk opzicht verder uitgebreid en biedt deze nieuwe vorm van partnerships EDI extra mogelijkheden om haar programma's in de energiemarkt zetten.

EDI kende al een andere partnerovereenkomst, nl. die van strategische partners. Dit zijn N.V. Nederlandse Gasunie, GasTerra B.V., OAO Gazprom, Shell, RWE en de Rijksuniversiteit Groningen. Eind vorig jaar trad Electrabel toe als eerste associated partner.

Over Energy Delta Institute
EDI is een samenwerkingsverband tussen N.V. Nederlandse Gasunie, GasTerra b.v., het Russische OAO Gazprom en de Rijksuniversiteit Groningen, aangevuld met Shell en RWE. EDI's belangrijkste doel is het leveren van een bijdrage aan het opleiden van de huidige en toekomstige energiemanager. In dat kader coördineert EDI onderzoeksprojecten en organiseert zij opleidingen die met allerlei economische, management- en geopolitieke aspecten van de gaswaardeketen te maken hebben. Vanaf haar oprichting in 2002 tot nu toe heeft EDI meer dan 1100 deelnemers uit binnen- en buitenland opgeleid, afkomstig uit 35 landen over de hele wereld.

Over Essent
Essent is als grootste energiebedrijf van Nederland zeer actief op het gebied van gas. Het bedrijf levert gas aan consumenten en bedrijven, heeft een aantal gasgestookte centrales (Clauscentrale, Moerdijk en Swentibold), heeft grote capaciteit voor de opslag van gas (Epe, Duitsland), participeert en investeert in LNG-terminals (Gate en Eemshaven) en is met haar handelstak Essent Trading zeer actief op de internationale gasmarkten.

Met een jaaromzet in 2007 van 7,4 miljard is Essent het grootste energiebedrijf van Nederland; het levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 10.000 mensen.