Gemeente Bussum

Geen opvang pre-asielzoekers op Palmkazerne

Er komt geen tijdelijke noodopvang voor pre-asielzoekers op het terrein van de Kolonel Palmkazerne in Bussum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op dinsdag 29 april aan de gemeente laten weten af te zien van het gebruiken van de kazerne.

De huisvesting was bedoeld voor een half jaar, vanaf half mei, voor maximaal 300 vreemdelingen die in afwachting zijn van hun asielprocedure.

Uit onderzoek van het COA is gebleken dat er te grote investeringen nodig waren om de Palmkazerne geschikt te maken als tijdelijke noodopvang. Ook ziet het COA dat de acute behoefte aan korte termijn opvang nu al vermindert. Dit zijn actuele ontwikkelingen die het COA twee weken geleden nog niet kon voorzien.

Op 16 april 2008 heeft de gemeente samen met het COA en de provincie Noord-Holland, de eigenaar van het terrein, een informatieavond gehouden over dit onderwerp. Op dat moment hadden COA en provincie de afspraak om de Palmkazerne voor een half jaar geschikt te maken voor de opvang van 300 pre-asielzoekers. De gemeente Bussum had ingestemd om mee te werken aan deze opvang binnen haar gemeentegrenzen.