Prinses Màxima bezoekt drie Limburgse organisaties

29/04/2008 15:00

Oranje Fonds

Prinses Màxima bezocht vandaag, in haar hoedanigheid als beschermvrouw van het Oranje Fonds, drie sociale organisaties in Zuid Limburg. De organisaties stimuleren de diversiteit in de lokale samenleving en ontvingen financiering van het Oranje Fonds. De Prinses bezocht als eerste het Vadercentrum in Roermond en reisde daarna naar Maastricht waar zij sprak met vertegenwoordigers van het P-team en van ATHANA Zuid Limburg.

Het Oranje Fonds steunt per jaar ongeveer 1200 organisaties en initiatieven in Nederland binnen drie pijlers: Samenhang in de Buurt, Actieve Burgers en Diversiteit. De Prinses bezoekt dit voorjaar projecten in elk van de drie pijlers. Vandaag bezocht zij projecten in de pijler Diversiteit. De initiatieven leren mensen en organisaties gebruik te maken van de diversiteit in kwaliteiten van mensen. Zo wordt de verscheidenheid in Nederland steeds meer een kracht.

Het Vadercentrum in Roermond wordt geheel gerund en bestuurd door vaders uit heel Roermond. Zij vinden er een ontmoetingsplaats en ondernemen een veelheid aan activiteiten. Er zijn maar liefst 13 nationaliteiten verbonden door alle initiatieven die er dagelijks plaatsvinden. Het Vadercentrum draagt bij aan de emancipatie van mannen. Zij zijn vaak niet 'meegegroeid' met de nieuwe rol van de vrouw. Binnen het Vadercentrum wordt hier veel aandacht aan besteed. De Prinses werd door de stuurgroep bestaande uit zes vaders geïnformeerd over de filosofie van het centrum, gebaseerd op Zelforganisatie/zelfbeheer, Open aanbod, Werk wordt betaald en Kinderen horen erbij.

Het P-team in Maastricht is sinds 2006 actief. P-teams maken zich sterk voor de participatie van zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen. De teams komen onder andere voort uit de stichting PaVEM waarbij Prinses Màxima betrokken is geweest. P-teams stimuleren vrouwen en meisjes om economisch onafhankelijk te worden. Het P-team baant de weg voor vrouwen die maatschappelijk en economisch graag een steentje willen bijdragen. De Prinses sprak met een aantal deelnemers van het Maastrichtse team.

Tot slot sprak de Prinses met deelnemers van ATHANA Zuid-Limburg. Deze organisatie traint mensen met een dubbele culturele achtergrond, vrouwen, mensen met een beperking en jongeren en zet hen in op bestuursfuncties van overheden, stichtingen en verenigingen op het gebied van cultuur, zorg en welzijn, sport, onderwijs en wonen. Door het werk van ATHANA worden besturen diverser en daardoor meer toegerust op besturen in de veranderende samenleving.