GroenLinks

GroenLinks wil moratorium op overdracht van Afghaanse gevangen

29 april 2008

De fractie van GroenLinks is verontwaardigd over het feit dat de regering verzwegen heeft dat tot drie keer toe (door Nederlandse militairen gearresteerde) Afghaanse gevangen na overdracht aan lokale autoriteiten zijn geslagen. De website van de NRC meldt dit vanmiddag op basis van kabinetsdocumenten, die op verzoek van de krant openbaar zijn gemaakt. GroenLinks vindt dat Nederlandse militairen voorlopig geen gevangen Afghanen moeten overdragen.

Het Afghaanse National Directorate of Security, verantwoordelijk voor de overgedragen gevangen Afghanen, is al vaker in opspraak gekomen. Amnesty International beschuldigt de NDS zelfs van marteling. De Canadezen hebben om die reden de overdracht van gevangenen een aantal maanden stopgezet.

GroenLinks vindt het daarom onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering concrete meldingen van mishandeling verzwijgt, terwijl de Kamer hier vaker naar heeft gevraagd. GroenLinks vindt dat Nederland nu snel - net als de Canadezen - een tijdelijk moratorium op de overdracht van Afghaanse gevangenen moet instellen. En stelde daarover de volgende Kamervragen.

Wijnand Duyvendak
Mariko Peters

Schriftelijke vragen van de leden Peters (GroenLinks) en Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie over het feit dat door Nederlandse militairen gearresteerde Afghanen na overdracht zijn geslagen, d.d. 29 april 2008.


1. Heeft u aan het NRC Handelsblad documenten beschikbaar gesteld waaruit blijkt dat er tot drie maal toe melding is gedaan aan de Nederlandse ambassade in Kabul van geweld tegen gedetineerden Afghanen, die door Nederlandse militairen waren aangehouden en overgedragen aan het Afghaanse National Directorate of Security? (NRC website, 29 april 2008)

2. Klopt het dat in deze drie gevallen sprake was van het slaan van gevangenen en is hier sprake van een patroon? Zo niet, kunt u dan beargumenteren waarom het volgens u losstaande incidenten zijn?
3. Waarom heeft u deze feiten niet eerder aan de Tweede Kamer gemeld, terwijl er vaker in de kamer naar is gevraagd?

4. Waarom schreef u op 29 januari 2008 aan de kamer dat er tot nu toe "geen ernstige misstanden geconstateerd"? Is het slaan van gevangen geen ernstige misstand? Zo nee, wat is dan uw definitie van een ernstige misstand?

5. Al eerder heeft de fractie van GroenLinks u gevraagd om - net als de Canadezen - een pas op de plaats te maken met het overhandigen van Afghanen aan de NDS, bent u daar als nog toe bereid? Zo nee, hoe maakt u dan duidelijk aan de NDS dat gevangen niet geslagen of anderszins mishandeld mogen worden? Zo ja, wanneer gaat het moratorium op overhandiging van gevangen Afghanen aan de NDS in?