Gemeente Asten


29-04-2008
Afkoppeling woningen Lienderweg

Wethouder Th. Martens en de heer B. Scherpenzeel, namens Bergopwaarts@BOW, zullen hier door middel van een 'ceremoniële handeling' invulling aan geven. Deze handeling staat gepland op donderdag 8 mei 2008 om 13.30 uur op de Lienderweg bij huisnummer 39.

De reden voor deze uitnodiging is dat dit de eerste keer is dat in het kader van een project woningen worden afgekoppeld in Asten. Schoon regenwater hoort niet thuis in een riool. Het kan beter naar het oppervlaktewater of grondwater stromen. De gemeente Asten streeft er naar om bij herinrichtingsprojecten waarbij de riolering vervangen wordt, zoals de Lienderweg, om regenwater af te koppelen van het riool. Dit betekent dat de gemengde rioleringsbuizen worden vervangen door twee aparte buizen. Eén voor het afvalwater en één voor het regenwater. Het schone regenwater blijft zo gescheiden van het afvalwater. Op deze manier gaat het vervuilde water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) en blijft schoon water in de woonomgeving.

Het afkoppelen van regenwater heeft voordelen voor de waterkwaliteit, de hoeveelheid grondwater en de rwzi's:
Bij hevige stortbuien kan de riolering het regenwater soms niet verwerken. Dan komt het water via 'riooloverstorten' in sloten of vijvers terecht. Dat kan hierdoor vervuild raken. Als veel mensen regenwater afkoppelen van het riool komt dit minder vaak voor. Schoon regenwater dat in de bodem zakt, vult het grondwater aan en gaat daarmee verdroging tegen.
Rwzi's en persleidingen verwerken veel regenwater. Als die minder regenwater hoeven te verpompen en te verwerken, dan bespaart dat materialen en energie.