Gemeente Den Haag

Nieuwe uitrengebieden voor honden vastgesteld

Het college van B&W heeft de gebieden waar honden los mogen lopen en verboden zijn, nadat de voorstellen in de inspraak zijn geweest, opnieuw vastgesteld. In totaal zijn er 41 nieuwe uitrengebieden bijgekomen. Daartegenover staat dat er 18 nieuwe gebieden zijn bij gekomen waar honden niet zijn toegestaan.

De 12.500 honden in Den Haag hebben in totaal 510 hectare openbare ruimte tot hun beschikking om uit te rennen en los te lopen, waaronder de groengebieden. Dit is exclusief het uitrengebied op de Haagse stranden.

In vergelijking met de huidige situatie, komt er voor honden 18 hectare meer oppervlakte beschikbaar. Met de aanpassingen komt de gemeente de hondenbezitters zo veel mogelijk tegemoet in de behoefte aan meer uitrengebieden. Daarnaast is ook rekening gehouden met de belangen van andere gebruikers en de natuurwaarden van de verschillende gebieden.

De nieuwe gebiedsaanwijzingen voor honden gaan vanaf 15 mei in.

s Zomers meer uitrennen op het strand
Honden zijn in de zomerperiode vaker welkom op zowel het Noorder- als Zuiderstrand. Deze uitbreiding geldt voor de periode van 15 mei tot 1 oktober. Hondenbezitters kunnen voortaan in deze periode van 21.00 tot 07.00 uur op het hele Zuiderstrand hun hond los laten lopen.

Een andere wijziging is dat hondenbezitters het hele jaar door vanaf strandopgang 2 (ter hoogte van ingang Kijkduinpark/einde parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan) hun hond los mogen laten op het strand tot aan de grens met de gemeente Westland. Ook op het Noorderstrand, bij de strandopgang aan het einde van de parkeerplaats van het Zwarte Pad, kan men het hele jaar door de hond los laten lopen tot aan de grens met de gemeente Wassenaar. In de periode van 1 oktober tot 15 mei blijft gelden dat honden overal onaangelijnd op het strand zijn toegestaan.

Hondenbeleid
De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat honden en hun baasjes zich thuis voelen in Den Haag, maar houdt ook rekening met de belangen van andere mensen en de natuurwaarden. Om deze reden heeft Den Haag een hondenbeleid en zijn er gebieden aangewezen waar honden los mogen lopen en gebieden waar honden niet zijn toegestaan of aan de lijn moeten.

Het Haagse hondenbeleid heeft tot doel honden voldoende ruimte te bieden om te kunnen uitrennen, het beschermen van de natuur, het voorkomen van overlast voor andere recreanten en het voorkomen van verkeersongelukken door loslopende honden. Bovendien wil de gemeente Den Haag de stad schoon houden. De opruimplicht voor hondenpoep draagt hieraan bij.

Meer informatie
Op de website www.denhaag.nl/honden is vanaf woensdag 7 mei de nieuwe overzichtskaart opgenomen die aangeeft waar in Den Haag honden onaangelijnd mogen lopen en waar honden niet zijn toegestaan. Deze kaart kan men per stadsdeel downloaden.
Later dit jaar is een papieren versie van de hondenkaart beschikbaar bij alle stadsdeelkantoren. Alle geregistreerde hondenbezitters in Den Haag ontvangen de hondenkaart.