Gemeente Den Haag

Een rustplaats vol betekenis

De rijke historie van de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan is in kaart gebracht en vereeuwigd in het boek Het grote kerkhof bij de bosjes.
Het boek beschrijft niet alleen de geschiedenis van de begraafplaats, maar vertelt ook het verhaal van tal van beroemde Nederlanders die op deze plek hun laatste rustplaats hebben. Een rustplaats vol betekenis, waar zelfs een aantal graven de status heeft van rijksmonument.

Het boek is geschreven in opdracht van de gemeente Den Haag en verkrijgbaar in de Haagse boekenwinkels en op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan.

Een rijke historie sinds 1830
De oude begraafplaats aan de Kerkhoflaan is in 1830 gesticht en heeft een rijke historie. De gewone man, oude adel, staatslieden en kunstenaars vormen een rijke mix van Hagenaars en Scheveningers die allemaal vertegenwoordigd zijn op de begraafplaats. Het boek Het grote kerkhof bij de bosjes plaatst deze personen in de context van hun tijd en hun Den Haag. Vanaf de 19de eeuw met slechts 50.000 inwoners en eindigend in het jaar 2007 met maar liefst 475.000 inwoners, beschrijft het boek de geschiedenis van deze begraafplaats.

Wethouder Rabin Baldewsingh over het boek: Cultuurbehoud is één van de pijlers waarop de toekomst rust. De begraafplaats aan de Kerkhoflaan levert hieraan een bijdrage door de instandhouding van graven van belangrijke cultuurdragers. En van de graven zelf, waarvan een aantal de status heeft van rijksmonument. Dit boek is een voorbeeld van de rol die de gemeente speelt bij het bewaren en toegankelijk maken van het verleden.