Ingezonden persbericht


Dierenbescherming Utrecht-Amersfoort e.o.

Dierenbescherming waarschuwt
huisdierbezitters voor vuurwerk

Utrecht, 29 april 2008
Dierenbescherming Utrecht Amersfoort verzoekt omwonenden van het Utrechtse Park Transwijk om goed op hun huisdieren te letten tijdens het vuurwerk op Bevrijdingsdag. Om te voorkomen dat verschrikte huisdieren vluchten en verdwalen, is het van belang honden en katten de avond van 5 mei binnen te houden. De Dierenbescherming keurt het überhaupt af dat tijdens het Bevrijdingsfestival vuurwerk wordt afgestoken, aangezien het de vogels verstoort die in deze periode in het park broeden.

Het vuurwerk zal beginnen rond 23.00 uur. Het is raadzaam te zorgen dat honden en katten dan thuis zijn, met de ramen en deuren gesloten. Voor het onverhoopte geval dat dieren toch kwijtraken, is het belangrijk dat zij voorzien zijn van een identificatiechip. Deze kleine ingreep door de dierenarts, maakt de kans veel groter dat een weggelopen dier met zijn eigenaar kan worden herenigd.

Voor een hond is het van belang dat er tijdens het vuurwerk iemand thuis is die hij als baasje erkent. Als een hond angstig reageert op het lawaai, kan de eigenaar hem beter niet troosten, knuffelen of wat lekkers geven. De hond ziet dit als een beloning en bevestiging van de angst. Een hond is een roedeldier en vraagt om leiding. Een ruk aan de riem is dus beter. Aan erg bange dieren kan de dierenarts ook een kalmeringsmiddel voorschrijven.

De grootste zorg van de Dierenbescherming betreft echter de vele vogels die in Park Transwijk nestelen. Begin mei valt immers middenin het broedseizoen, wanneer hier ook zeldzame, bedreigde soorten broeden. Het vuurwerk verstoort deze dieren, waardoor ze mogelijk in paniek hun nest zullen ontvluchten. De Dierenbescherming betreurt dan ook dat een vergunning is verleend voor het vuurwerk, terwijl de Flora- en Faunawet verbiedt om nesten van beschermde dieren te verstoren. (einde bericht)



Ingezonden persbericht