Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 29 april 2008

Actuele stand rondom weidevogels in Noord-Holland bekend

Noord-Holland is één van de belangrijkste weidevogelprovincies van Nederland. Zojuist is, op basis van de meest recente onderzoeken, het Jaarboek weidevogels 2007 verschenen dat ingaat op de stand van de weidevogels in de provincie Noord-Holland. Hieruit blijkt dat het gemiddeld gezien niet goed gaat met de weidevogels. De kemphaan en watersnip dreigen definitief als broedvogel te verdwijnen uit de Noord-Hollandse graslanden. In het kielzog lijken soorten als grutto en veldleeuwerik te volgen. De tureluur en krakeend zijn de positieve uitzonderingen. Het Jaarboek weidevogels laat zien welke veranderingen zijn opgetreden, maar ook waar mogelijke oplossingen liggen voor verbetering. De komenden jaren zijn cruciaal voor de weidevogels.

Met behulp van het provinciale meetnet worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. Uit het provinciaal weidevogelonderzoek in Amstelland en de Vechtstreek, blijkt dat vooral in de Vechtstreek de aantallen sterk zijn afgenomen. In het Jaarboek is te lezen dat deze achteruitgang met name wordt veroorzaakt door het op grootschalige wijze vroeg maaien van weilanden èn doordat het landschap steeds dichter begroeid raakt met bomen. Steeds duidelijker wordt dat weidevogels erg afhankelijk zijn van een groot open polderlandschap. Zodra het landschap te veel doorsneden wordt door wegen en bomenrijen, neemt de stand af. Deze afname wordt versneld als door het vroege maaien te weinig grasland voor weidevogelkuikens overblijft. In een geschikt kuikengrasland is het gras zo'n twee decimeter hoog, voor beschutting tegen roofdieren. Daarnaast moeten er voldoende insecten aanwezig zijn als voedsel voor de kuikens, om op te kunnen groeien. Gelukkig zijn honderden boeren en vrijwilligers actief in de weidevogelbescherming in Noord-Holland. Naast de bescherming van nesten hebben zij steeds meer oog voor de bescherming en het opgroeien van kuikens. Die bescherming is en blijft nodig. De komende jaren speelt de provincie Noord-Holland een belangrijke rol in een nieuw op te zetten beleid voor weidevogels. Het Kenniscentrum wil de provincie met raad en daad bij staan.

Op 3 april 2008 is het Kenniscentrum Weidevogels officieel gelanceerd. Het Kenniscentrum adviseert op basis van onderzoek verschillende partijen die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer. In het Kenniscentrum werken verschillende organisaties in Noord-Holland samen aan het samenbrengen en ontsluiten van kennis en gegevens over weidevogels. Dat zijn: Natuurlijk Platteland West, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken en de Milieufederatie Noord-Holland. Het Kenniscentrum is gevestigd bij Landschap Noord-Holland en heeft een eigen website www.kenniscentrumweidevogels.nl

Geïnteresseerden kunnen een Jaarboek opvragen bij Stijn van Bellehem s.vanbelleghem@landschapnoordholland.nl



Landschap Noord-Holland