Vopak NV

oninklijke Vopak N.V.
K
esterlaan 10
W
3016 CK Rotterdam

Vopak en First Reserve Corporation nemen de
BORCO olie-opslag terminal over

Londen, Verenigd Koninkrijk, en Rotterdam, 29 april 2008 P
Vopak en First Reserve Corporation maken de overname bekend van de Bahamas Oil Refining Company E (BORCO) olie-opslag terminal in Freeport, Bahamas. Het eigen vermogen van het nieuwe bedrijf bedraagt USD 550 miljoen, hetgeen in een verhouding van 80-20% verdeeld is tussen respectievelijk dochterondernemingen van First Reserve Fund XI, L.P. en Vopak. De overname is gedeeltelijk R gefinancierd met een "senior secured credit facility", die volledig gegarandeerd is door ABN AMRO Bank N.V. en DnB Nor Bank ASA. De transactie heeft alle wettelijke goedkeuringen ontvangen van de overheid van de Bahamas. Overige details van de transactie worden niet bekend gemaakt. S
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten en First Reserve Corporation is het grootste `private equity' bedrijf dat gespecialiseerd is in de energiesector.

In februari 2008 maakte First Reserve haar intentie bekend om het bedrijf over te nemen en een strategische joint venture met Vopak te vormen voor het management van de terminal. De terminal zal als een integraal onderdeel van het Vopak netwerk beheerd gaan worden en zal de naam Vopak Terminal Bahamas dragen.

Vopak Terminal Bahamas is een onafhankelijke opslagterminal met een capaciteit van drie miljoen kubieke meter (cbm), dit is gelijk aan 20 miljoen barrels, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar vijf miljoen cbm op- en overslagcapaciteit van ruwe olie, stookolie, en witte olieproducten. Daarenboven biedt Vopak Terminal Bahamas mogelijkheden om producten te mengen, van schip tot schip over te slaan en scheepsbrandstof in te slaan. De terminal ligt in Freeport, Bahamas, ongeveer 80 mijl (125 km) van de kust van Florida, en is de grootste opslagterminal in het Caribische gebied. Vanwege de grote diepgang bij de steigers kunnen schepen met de grootste afmetingen aanmeren en behandeld worden.

Voor First Reserve is de aankoop onderdeel van de strategie om energiegerelateerde infrastructuur te ontwikkelen, om zodoende lange-termijn groeikansen te creëren met haar partners. Hiermee bouwt First Reserve voort op 25 jaar ervaring in het ontwikkelen van duurzame ondernemingen met een lange- termijn visie. Een belangrijk deel van de First Reserve ondernemingen hebben zich tot toonaangevende energiebedrijven ontwikkeld.

Met First Reserve Corporation en Vopak als nieuwe eigenaren is de verwachting dat de terminal zal uitgroeien tot een internationale logistiek knooppunt voor ruwe olie en olieproducten voor de grootste oliebedrijven. De terminal zal zich ontwikkelen tot het beste opslagbedrijf in de regio en een uitstekend platform bieden voor oliehandel, waarbij het tevens voor economische bedrijvigheid en werkgelegenheid zal zorgen voor de Bahamas en de regio.

De heer John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak: "Vopak is enthousiast over deze mogelijkheid om samen te werken met First Reserve, het toonaangevende en op energiebedrijven gerichte `private equity' bedrijf. Wij verwelkomen BORCO en de werknemers in het Vopak netwerk. Wij kijken er naar uit om onze ervaringen en kennis te delen met het locale management en de werknemers, zodat de kwaliteit van de dienstverlening verder verbeterd kan worden. Deze terminal heeft de potentie om een groter aantal klanten te bedienen, met een focus op de grote dichtbijgelegen Amerikaanse markt voor olieproducten. Dit sluit direct aan bij onze strategie om ons terminalnetwerk wereldwijd uit te bouwen ter ondersteuning van het succes van onze klanten. Vopak zal daarbij gebruik maken van haar wereldwijde klantenportfolio om de opslagcapaciteit op deze strategische locatie verder te benutten. Met de grote interesse die al door toekomstige klanten is uitgesproken en met het voornemen om te investeren in verbeteringen en uitbreiding, verwacht ik dat deze terminal in enkele jaren winstgevend kan zijn."

William E. Macaulay, Voorzitter en CEO van First Reserve Corporation: "Het samenwerkingsverband met Vopak bij BORCO is een geweldige kans ter ondersteuning van de P groei van de belangrijkste oliebedrijven van de wereld, door hen lange-termijn toegang te geven tot installaties voor opslag en andere logistieke diensten in een strategische deel van de wereld. De terminal zal een significante waardetoevoeging betekenen voor onze strategische partners en zal tevens enorme E groeimogelijkheden creëren voor de Bahamas."

R Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. S Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 76 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 26 miljoen cbm in 31 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.

About First Reserve
First Reserve is the world's leading private equity firm specializing in the energy industry. The firm is currently investing its most recent fund, which closed in 2006 at approximately £4 billion (US $8 billion). During its 25-year history, First Reserve has invested exclusively in energy-related businesses, from upstream reserves to downstream consumption and beyond to energy-related financial and insurance businesses. First Reserve's strategic diversification within the industry has been a major contributor to the long-term, superior investment record it has achieved across economic cycles. For more information on First Reserve Corporation, visit www.firstreserve.com

Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Rolf Brouwer
Telefoon : 010-4002777
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com

Michael Henman
Cubitt Consulting
Telephone: +44 020 7367 5100
E-mail: michael.henman@cubitt.com

Mark Kollar
CJP Communications
Telephone: 1 212-279-3115; ext. 201
E-mail: mkollar@cjpcom.com
2


---- --