Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Ontwikkelingen rond asbest in Park Frankendael

29 april 2008
Tijdens de uitvoering van de laatste werkzaamheden in Park Frankendael is asbest aangetroffen. Na overleg met de Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) en de GGD heeft het stadsdeel de delen van het park waar de asbest is aangetroffen, afgesloten met hekken. De GGD heeft aangegeven dat het gebruik van het park buiten het afgezette gedeelte geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Voorgeschiedenis

In de voorbereiding van de renovatie van park Frankendael zijn diverse grondonderzoeken gepleegd, onder andere naar aanwezigheid van asbest. De uitkomst hiervan gaf geen aanleiding tot maatregelen of extra onderzoek. Tijdens de laatste werkzaamheden zijn desondanks stukjes asbesthoudend materiaal aangetroffen. Daarom is op woensdag 25 april het gedeelte van het park waar de deeltjes zijn aangetroffen, met hekken afgezet.

Voortgang onderzoek

Vanaf vrijdag 2 mei wordt er door een extern bureau vervolgonderzoek gedaan naar de grond. Dit onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de grond is vervuild met asbest. Hierna wordt besloten welke maatregelen getroffen moeten worden. Tot het moment dat hierover meer duidelijkheid is, blijven de hekken staan.

Binnen het afgezette gebied staan gebouwen van scoutingclub Frankendael en van Gijsbrecht van Aemstel. Deze gebouwen kunnen op dit moment niet voor activiteiten worden gebruikt. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan deze twee clubs, start het onderzoek rond hun gebouwen. In overleg met de clubs zoekt het stadsdeel naar tijdelijke alternatieve ruimte.

Bloeifeest gaat door

Van 16 mei tot en met 25 mei staat in Park Frankendael het Bloeifeest gepland. Aangezien het gebruik van het park buiten de hekken geen risico vormt voor de volksgezondheid, gaat het feest door. Het stadsdeel heeft dit besluit genomen na overleg met DMB, de GGD en de organisatoren. Tijdens het festival is er op locatie een kindertentoonstelling over asbest en het vroegere gebruik van het park. Dit om uitleg te geven over wat asbest is en hoe dit materiaal vroeger werd gebruikt. De officiële opening van het park is uitgesteld.

Vragen?

Voor vragen over asbest en gezondheid kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Milieu en gezondheid van de GGD: telefoonnummer: 020-555 5405.
Reageer