Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden
pagina: 1


1. 200702372/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet inhoudsindicatie:

(Weigering om vergunning te verlenen voor kokkelvisserij in Oosterschelde 2004) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij op grond van de Natuurbeschermingswet een vergunning te verlenen voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde. De Oosterschelde is één van de belangrijkste getijdengebieden van West-Europa en is met name voor broedvogels van grote betekenis. Het gebied is een beschermd gebied als bedoeld in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens de minister kan niet naar kokkels worden gevist omdat er sprake is van een voedseltekort voor vogels die in het gebied foerageren. Het gaat om de weigering voor het najaar van 2004. De Producentenorganisatie is het niet met de weigering eens. De organisatie vindt onder meer dat de voedselbehoefte van de vogels te hoog is ingeschat. Verder is zij van mening dat zij al decennia lang naar kokkels heeft mogen vissen in de Oosterschelde en dat zij er daarom op mocht vertrouwen dat de vergunningen opnieuw zouden worden verleend. De zaak is op 20 maart van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 april 2008 met de zaaknummers 200702597/1 en 200705781/1. Die gaan over de weigeringen door de minister om de vergunning te verlenen voor de jaren 2005 en 2006.
2. 200702597/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet inhoudsindicatie:

(Weigering om vergunning te verlenen voor kokkelvisserij in Oosterschelde 2005) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij op grond van de Natuurbeschermingswet een vergunning te verlenen voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde. De Oosterschelde is één van de belangrijkste getijdengebieden van West-Europa en is met name voor broedvogels van grote betekenis. Het gebied is een beschermd gebied als bedoeld in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens de minister kan niet naar kokkels worden gevist omdat er sprake is van een voedseltekort voor vogels die in het gebied foerageren. Het gaat om de weigering voor het najaar van 2005. De Producentenorganisatie is het niet met de weigering eens. De organisatie vindt onder meer dat de voedselbehoefte van de vogels te hoog is ingeschat. Verder is zij van mening dat zij al decennia lang naar kokkels heeft mogen vissen in de Oosterschelde en dat zij er daarom op mocht vertrouwen dat de vergunningen opnieuw zouden worden verleend. De zaak is op 20 maart van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 april 2008 met de zaaknummers 200702372/1 en 200705781/1. Die gaan over de weigeringen door de minister om de vergunning te verlenen voor de jaren 2004 en 2006.
3. 200704262/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen inhoudsindicatie:

(Vergunning voor loempiakraam aan de Zuidpoort in Delft) Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend aan een inwoner van Delft voor het innemen van een standplaats met een loempiakraam aan de Zuidpoort in Delft. Twee omwonenden verzetten zich tegen de komst van de loempiakraam. Zij vinden dat het college de vergunning had moeten weigeren vanwege ernstige geurhinder. Een eerder beroep van de omwonenden is door de rechtbank in Rotterdam ongegrond verklaard. De zaak is op 11 februari van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200704348/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Ontgrondingenwet
inhoudsindicatie:

(Ontgrondingsvergunning voor winning kalkzandsteenzand Valkenburgse Meer) Uitspraak over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor de winning van 4,7 miljoen m³ kalkzandsteenzand in de gemeente Katwijk en in de Ommedijkspolder in de gemeente Wassenaar. Het kalkzandsteenzand wordt onder meer gebruikt voor baksteen. Het gaat om de ontgronding die plaatsvindt in het Valkenburgse Meer. De vergunning maakt een uitbreiding van de winning met 2,9 miljoen m³ mogelijk. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het vreest voor beschadiging van de oevers van het meer. Ook de ontgronder Van Herwaarden Beheer B.V. is in beroep gekomen. Het bedrijf is het niet eens met de voorwaarde in de vergunning, dat hij maandelijks het chloridegehalte in het water moet meten. De zaak is op 1 april van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200704577/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken inhoudsindicatie:

(Bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Wierden 2005) Uitspraak over de vaststelling door de gemeente Wierden van de bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente. De bekostiging voor het jaar 2005 is op nul vastgesteld. De uitspraak gaat ook over de afwijzing door de gemeente van het verzoek van de stichting "Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs" uit Utrecht om de evangelische middelbare school De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2005. De stichting wil in Wierden een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente heeft geen geld om de huisvesting van de school De Passie te bekostigen. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat hij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over het plan van scholen 2007-2008-2009 van de minister van Onderwijs, waarin de stichting is opgenomen. Deze uitspraak van 5 maart 2008 is onder zaaknummer 200706289/1 te vinden op deze site. Zie eveneens de uitspraak van 29 april 2008 met zaaknummer 200704577/1 die gaat over de vaststelling en afwijzing door de gemeente Wierden voor het jaar 2006. De zaak is op 12 februari van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200704581/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken inhoudsindicatie:

(Bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Wierden 2006) Uitspraak over de vaststelling door de gemeente Wierden van de bekostiging voor het voortgezet onderwijs in de gemeente. De bekostiging voor het jaar 2006 is op nul vastgesteld. De uitspraak gaat ook over de afwijzing door de gemeente van het verzoek van de stichting "Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs" uit Utrecht om de evangelische middelbare school De Passie op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2006. De stichting wil in Wierden een school voor voortgezet onderwijs opzetten. De gemeente heeft geen geld om de huisvesting van de school De Passie te bekostigen. Dat is ook de reden dat de gemeente de school niet in het programma voor huisvestingsvoorzieningen heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo heeft een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar niet mag beslissen dat hij niet zal zorgen voor de huisvesting van een school. Hiermee zou de gemeente volgens de rechtbank de taak van de minister doorkruisen om tot een evenwichtige verdeling van onderwijsvoorzieningen te komen. De gemeente is het niet met de uitspraak eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde eerder over het plan van scholen 2007-2008-2009 van de minister van Onderwijs, waarin de stichting is opgenomen. Deze uitspraak van 5 maart 2008 is onder zaaknummer 200706289/1 te vinden op deze site. Zie eveneens de uitspraak van 29 april 2008 met zaaknummer 200704577/1 die gaat over de vaststelling en afwijzing door de gemeente Wierden voor het jaar 2005. De zaak is op 12 februari van dit jaar op zitting behandeld.
7. 200705105/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "De Eenhoorn" van de gemeente Amsterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "De Eenhoorn" van de gemeente Amsterdam. Het plan voorziet in de herontwikkeling van het gebied tussen de Wibautstraat, de Ringdijk, de Nobelweg en de Gooiseweg. Het maakt de bouw van kantoren en maximaal duizend extra woningen mogelijk, deels bedoeld voor studenten. Een omwonende is het niet eens met het plan. Hij vreest dat de luchtkwaliteit verslechtert als gevolg van toename van verkeer in het gebied. Verder vindt hij dat het college niet heeft voldaan aan een eerdere uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarin vernietigde de Raad van State het goedkeuringsbesluit van de provincie, omdat onvoldoende onderzoek was verricht naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Deze uitspraak van 27 september 2006 is onder zaaknummer 200508475/1 te vinden op deze site. De zaak is op 27 maart van dit jaar op zitting behandeld.
8. 200705781/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet inhoudsindicatie:

(Weigering om vergunning te verlenen voor kokkelvisserij in Oosterschelde 2006) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij op grond van de Natuurbeschermingswet een vergunning te verlenen voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde. De Oosterschelde is één van de belangrijkste getijdengebieden van West-Europa en is met name voor broedvogels van grote betekenis. Het gebied is een beschermd gebied als bedoeld in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens de minister kan niet naar kokkels worden gevist omdat er sprake is van een voedseltekort voor vogels die in het gebied foerageren. Het gaat om de weigering voor het najaar van 2006. De Producentenorganisatie is het niet met de weigering eens. De organisatie vindt onder meer dat de voedselbehoefte van de vogels te hoog is ingeschat. Verder is zij van mening dat zij al decennia lang naar kokkels heeft mogen vissen in de Oosterschelde en dat zij er daarom op mocht vertrouwen dat de vergunningen opnieuw zouden worden verleend. De zaak is op 20 maart van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 april 2008 met de zaaknummers 200702372/1 en 200702597/1. Die gaan over de weigeringen door de minister om de vergunning te verlenen voor de jaren 2004 en 2005.
9. 200706862/2
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken inhoudsindicatie:

(Weigering om inwoner Amsterdam te plaatsen op school van eerste keuze) Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-West van de gemeente Amsterdam om een inwoner van de gemeente te plaatsen op de school van zijn eerste keuze. Het gaat om een jongetje van inmiddels zes jaar dat het liefst op de brede basisschool De Kinderhoek geplaatst had willen worden. Als kinderen de leeftijd van vier hebben bereikt, kunnen zij worden toegelaten tot een bepaalde basisschool. In het geval van openbare scholen als deze beslist het dagelijks bestuur daarover. De jongen is niet op de brede basisschool geplaatst, onder meer omdat hij er nog geen broertjes en zusjes heeft, en hij laat in de maand jarig is. Andere jongetjes die eerder in de maand jarig zijn, hebben eerder de leeftijd van vier en komen daarom eerder aan de beurt. Zijn ouders zijn het niet eens met de weigering. Zijn beroep is door de rechtbank in Amsterdam gegrond verklaard, omdat de rechtbank vindt dat sprake is van leeftijdsdiscriminatie en dus strijd met artikel 1 van de Grondwet. Volgens de rechtbank worden even oude kinderen die vroeg in de maand jarig zijn ten onrechte bevoordeeld ten opzichte van hen die later jarig zijn. Tegen deze uitspraak is het dagelijks bestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 6 maart van dit jaar op zitting behandeld.
10. 200707109/1
datum van uitspraak: dinsdag 29 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Verzoek van inwoners Schinveld om dwangsom op te leggen aan minister van VROM vanwege uitblijven besluit kap bomen Schinveldse bossen) Uitspraak over het verzoek van de gemeenteraad en gemeentebestuur van Onderbanken en een aantal inwoners uit Brunssum, Schinveld en Heerlen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om een vergoeding vast te stellen vanwege het uitblijven van een nieuw besluit van de minister van VROM. Een eerder besluit van de minister dat de kap van de bomen in de Schinveldse bossen mogelijk maakte, is door de Raad van State in een uitspraak van 18 juli 2007 vernietigd. Deze uitspraak, met zaaknummer 200603057/1, trok vorig jaar zomer veel aandacht van de media. De tekst van de uitspraak is te vinden op deze site, evenals het persbericht dat de Raad van State destijds bij deze uitspraak had uitgebracht. De verzoekers vinden dat de minister zich niet aan die uitspraak heeft gehouden door niet binnen een termijn van zes weken een nieuw besluit te nemen. Om af te dwingen dat de minister alsnog hier gehoor aan geeft, zijn de verzoekers naar de Raad van State gestapt. De minister van VROM heeft in 2005 aan het ministerie van Defensie vrijstelling verleend van twee lokaal geldende bestemmingsplannen voor het uitoefenen van werkzaamheden in de Schinveldse bossen om ten behoeve van de NAVO-basis in Geilenkirchen een obstakelvrije aan- en afvliegroute mogelijk te maken. Deze werkzaamheden houden concreet in: het afzagen van alle bomen tot 1 meter boven de grond in een strook van 6 hectare langs de Nederlandse-Duitse grensweg en het afzagen van een beperkt aantal bomen, dat uitsteekt in de vliegroute in een aangrenzend gebied van 14 hectare. De zaak is op 11 april van dit jaar op zitting behandeld.

pagina: 1