Gemeente Zandvoort


29-04-2008

Hondenpoepoverlast Keesomstraat aanpakken

De campagne voor schone straten en pleinen, die hondenpoepvrij zijn, past precies bij 'Zandvoort schoon!?'. Onder die noemer werd het eerste dorpsgesprek georganiseerd. Op initiatief overigens van de Zandvoortse raadscommissie Projecten en Thema's, die inwoners wil betrekken bij de politiek. Tijdens dit dorpsgesprek in gebouw De Krocht bleek maar weer eens dat hondenpoep nummer 1 staat op de top 3 van burgerergernissen.

Regels bekendmaken
Verschillende acties zijn door de gemeente voorbereid. De gemeente heeft inmiddels mailings (met een brochure) gestuurd naar hondenbezitters en niet-hondenbezitters. De regels zijn bekend. Wie de oproep tot het naleven van de regels betutteling noemt, zoals Vanessa Krom in de Zandvoortse Courant van 24 april jl. en mogelijke handhaving direct verbindt met iets naars als een 'politiestaat' gaat voorbij aan de mate waarin mensen zich aan hondenpoep ergeren (urgentie) en de ware aard van een politiestaat. Het gaat nu in hoofdzaak slechts om 'aanlijnen' en 'troep opruimen'.

Handhaving
Tijdens Zandvoort Schoon!? kwamen die ergernissen ruimschoots aan bod. Tevens werden legio goede ideeën geopperd om de overlast terug te dringen. De gemeente kon meedelen dat er een hondenpoephandhaafactie georganiseerd wordt. Vanaf 12 mei gaat de werkeenheid Handhaving van de gemeente in de Keesomstraat controleren. Wellicht een eerste actie uit een lange reeks.

Toezicht
Zo'n actie houdt in dat er op toegezien wordt of hondenuitlaters hun viervoeter niet laten poepen in de openbare ruimte en als het dier wel poept of dit direct wordt opgeruimd (opruimplicht; artikel 2.4.19 van de Algemeen Plaatselijke Verordening). De opruimplicht geldt niet voor de goot. Ook wordt er gecontroleerd op het aangelijnd uitlaten van honden (aanlijnplicht; artikel 2.4.18 van de Algemeen Plaatselijke Verordening ). Honden mogen sowieso niet uitgelaten worden in speeltuinen. Voor overtreding van deze artikelen kunnen onze handhavers een boete opleggen van 60,- tot 90,- euro.