Gemeente Utrecht


Genomineerden Tolerantieprijs 2008 bekend

De jury heeft vier kandidaten genomineerd voor de Tolerantieprijs 2008, uitgeloofd door de Utrechtse gemeenteraad. In totaal ontving de jury twintig inzendingen. Op maandag 5 mei 2008, tijdens het Bevrijdingsfestival, zal burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht de winnaar bekend maken. Deze ontvangt een geldbedrag van ¤ 7.000 dat moet worden besteed aan het bekkroonde initiatief of daarmee samenhangende activiteiten.

De genomineerden voor de 14e Tolerantieprijs zijn (alfabetische volgorde):

Ulu Moskee
De Ulu Moskee heeft een belangrijke sociale functie in de wijk Lombok. De moskee organiseert tal van activiteiten die bruggen slaan tussen mensen uit verschillende bevolkingsgroepen. Een voorbeeld is het Ramadan-Festival, dat de Ulu Moskee in 2007 samen met diverse Utrechtse welzijnsinstellingen organiseerde. Gedurende de vastenmaand namen ruim 10.000 bezoekers deel aan de dagelijkse iftarmaaltijden. Moslims en niet-moslims werden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan.

Van & Voor Jongeren
In 2003 wilden vier jongens uit Kanaleneiland verandering brengen in het negatieve imago van hun wijk. De vorm die dit kreeg was Van & Voor Jongeren. Er kwamen verschillende activiteiten tot stand in Kanaleneiland, Leidsche Rijn en Overvecht. Voorbeelden: een jaarlijks voetbaltoernooi, buurtfeesten, discussieavonden en uitwisselingsprojecten. De Van & Voor Jongeren-methode is uniek: jongeren zelf de kans geven iets voor henzelf te organiseren.

VoorleesExpress
De vrijwilligers van de VoorleesExpress lezen wekelijks voor uit Nederlandse kinderboeken aan kinderen van allochtone Utrechters. Doelstellingen: een betere taalontwikkeling, kennismaking met (kinder)boeken, ontmoeting tussen autochtone en allochtone Utrechters. Het begon in 2006 op Kanaleneiland, maar inmiddels is de VoorleesExpress ook actief in andere Utrechtse wijken en zelfs in andere steden.

Het Wilde Westen
Het Wilde Westen organiseert ontmoetingen in Utrechtse buurten en wijken tussen kinderen, jongeren en volwassenen met diverse culturele achtergronden. Daarbij staat de combinatie tussen interculturaliteit en kunsteducatie centraal. Het Wilde Westen weet organisaties en instanties in de wijk samen te brengen en weet kunstenaars, professionals en vrijwilligers te inspireren en aan activiteiten te binden.

Voor meer informatie kijk op www.utrecht.nl/tolerantieprijs