Populariteit Koninginnedag sterk afgenomen


AMSTERDAM, 20080429 -- Hoewel de jaarlijkse bezoekersaantallen in Amsterdam anders doen vermoeden, blijkt Koninginnedag in populariteit sterk af te nemen. Tenminste volgens zoekmachine Google. Met behulp van de online tool Google Trends is het mogelijk om het zoekvolume van de Nederlandse bevolking grafisch in kaart te brengen.

Googelen op "Koninginnedag"
Volgens een onderzoek van de website www.koninginnedaginAlmere.nl naar de populariteit van het zoekwoord "Koninginnedag" met Google Trends, blijkt de Nederlander in 2007 voor de helft minder te hebben gezocht op het woord "Koninginnedag" in vergelijking tot 2005. Zou Koninginnedag nu dan over haar hoogtepunt heen zijn?

De beheerder van KoninginnedagInAlmere.nl betwijfelt dit. "Hoewel ik geen inzicht heb in de statistieken van andere Koninginnedagwebsites zie ik bij ons geen daling van de bezoekersaantallen op de website. Daarnaast kun je wel stellen dat Koninginnedag in Amsterdam en bijvoorbeeld in Almere, bij mij om de hoek, nog altijd zeer druk bezocht wordt." Zou er dan mogelijk een andere verklaring zijn voor de dalende trend met betrekking tot het zoekwoord "Koninginnedag"?

1) De Nederlander gebruikt een combinatie van specifieke zoekwoorden
Veelal levert het zoeken in Google met één zoekwoord een (te) groot aantal resultaten op. Door meerdere zoekwoorden binnen één zoekopdracht te gebruiken, specificieert men de zoekvraag. Het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat de Nederlander aldoende leert omgaan met het zoeken met Google en dus niet meer zoekt op alleen "Koninginnedag" maar specifieker zoekt naar "Koninginnedag Amsterdam 2008" of bijvoorbeeld op "Koninginnedag vrijmarkt Almere voor kinderen".

2) Het surf- en navigatiegedrag is veranderd
Het gebruik van Google zelf is niet afgenomen. Het zou echter wel kunnen dat men de zoekmachine niet voor alle internetactiviteiten gebruikt. Surfen op Internet gebeurt tegenwoordig ook veel via bookmarks(sites), links in nieuwsbrieven, typt men direct het juiste website adres in of start vanaf een regionale website.

3) Google Trends is mogelijk in mindere mate betrouwbaar
Google stelt zelf dat ze trachten inzicht te geven in grote zoekpatronen waarbij ze zelf diverse schattingen maken van het zoekverkeer. Het zou dus mogelijk zijn dat de trends enigszins afwijken van de werkelijkheid.

Populariteit Kerst en Sinterklaas
Zou de populariteit van Koninginnedag echt zijn afgenomen? Om het één en ander in een breder kader te zetten, zijn tevens de zoektrends op de woorden "Kerst" en "Sinterklaas" in kaart gebracht. "Gelukkig" is hier dezelfde dalende trend waar te nemen en hoeft het Koningshuis zich nog geen zorgen te maken. Of zouden al onze volksfeesten afnemen in populariteit?





Koninginnedag in Almere