Gemeente Rhenen


Zappen door 750 jaar Rhenen

29 april t/m 13 september 2008

In de tentoonstelling wordt door de geschiedenis van Rhenen gezapt. De meest in het oog springende gebeurtenissen in de geschiedenis van Rhenen komen in beeld: vanaf de eerste schriftelijke vermelding in het jaar 855 tot en met de Duitse inval tijdens de Tweede Wereldoorlog.

[In het 855 jaar wordt Rhenen voor het eerst vermeld. Het lag in het Frankische Middenrijk, waar Lotharius I koning was]

We gaan er vanuit dat Rhenen ruim 750 jaar geleden stadsrechten kreeg.Nadat bij een grote stadsbrand in 1400 alle bewijsmateriaal voor deze rechten in rook was opgegaan, bleek er elders één enkel document, een oorkonde met stadszegel uit 1258, bewaard te zijn gebleven. Dit enig overgebleven document vormde aanleiding om te vieren dat Rhenen, nu 750 jaar geleden, stadsrechten kreeg. In het museum komen aan de hand van voorwerpen, schilderijen, oorkonden en archivalia diverse belangrijke hoofdstukken uit de Rhenense geschiedenis aan bod. Dat zijn onder meer de bouw van de Cunerakerk en de Cuneralegende, Frederik van de Palts en het Koningshuis, de rampen die Rhenen in de de 15e eeuw doorstond, het ontstaan van Ouwehands Dierenpark en de strijd in mei 1940 bij de Duitse aanval op de Grebbeberg. Het hoogtepunt uit de tentoonstelling vormt vanzelfsprekend het stadszegel uit 1258, dat als tijdelijk bruikleen werd afgestaan door de Balije van de Ridderlijke Duitsche Orde te Utrecht.Andere bruiklenen zoals het portret van Arent Dircxz. Bockenbergh uit 1592 (Museum Catharijneconvent, Utrecht) en diverse oude en zeer oude documenten, die door het Utrechts Archief, het Gemeentearchief en het Streekarchief werden afgestaan, vormen samen een greep uit de gebeurtenissen in Rhenen van de afgelopen 750 jaar.