Ingezonden persbericht

Aan: het college van B&W
Van: fractie GroenLinks

Amersfoort, 29 april 2008

Schriftelijke vragen ex art. 43 Reglement van orde van de Raad.

Onderwerp: Sociale huurwoningen in Berg-Zuid

Geacht college,

Toelichting:
In 2000 zagen de bewoners van de Berg-Zuid hun wijk langzaam verpauperen. De gemeente Amersfoort en de Alliantie Eemvallei zijn met succes in actie gekomen om de verpaupering tegen te gaan . De gemeente heeft de straten en de speelgelegenheden aangepakt, de Alliantie heeft de flats subtiel opgeknapt en een bepaald percentage van de woningen te koop gezet. Inmiddels stijgt het aantal kopers - voornamelijk starters- en een rustig evenwicht is in de wijk zienderogen teruggekeerd.

Ons kwam echter ter ore dat woningcorporatie Alliantie Eemvallei het idee heeft verlaten om in deze buurt slechts bepaalde woningen in flatblokken te koop aan te bieden. Hele flatgebouwen worden nu gaandeweg bestemd voor starters, bijvoorbeeld aan de Surinamelaan -oneven kant - en aan de Kapelweg. Tevens worden de huur van de woningen aan de Surinamelaan even nummers en de Curacaolaan voor nieuwe verhuurders opgetrokken naar een bedrag net boven de drempel voor huurtoeslag. Amersfoorters die rond moeten komen van een minimuminkomen kunnen daardoor geen aanspraak meer maken op deze woningen. Wij begrijpen niet waar deze maatregelen toe moeten dienen.

Naar onze inzichten wonen er op Berg-Zuid, in de relatief kleine portiekflats (de 'menselijke maat' die architect Rooimans ooit voor ogen heeft gehad) met een aantrekkelijk groen gebied rondom, juist al verschillende typen bewoners. Jonge kopers die graag hun woning willen opknappen. Bewoners die er al vanaf het begin wonen en voor elkaar boodschappen doen en de kliko aan de straat zetten. Thuismoeders die met lekker weer met de kinderen naar buiten komen om bij te praten met andere moeders en kinderen aanspreken op ongewenst gedrag. Kinderen leren er dat er in het ene huishouden wit brood wordt gegeten met de televisie aan, en in het andere bruin brood in stilte. Volwassenen die van elkaar leren, bij elkaar af kijken. Vrouwen bieden elkaar aan: 'Als jij straks weer aan de bak wilt, pas ik wel op jouw kinderen'. Relatief nog veel problemen achter de voordeur, maar wat is de concrete aanleiding om hier in te grijpen in de huidige samenstelling? Het lijkt onze fractie dat we hier onterecht ingrijpen in een buurt die functioneert zoals we zouden willen.
Als de Alliantie geld nodig heeft om te kunnen investeren voor Amersfoort Vernieuwt, laat hen dan appartementen verkopen in de AV-wijken. Daar snijdt het mes dan aan twee kanten.

1. Wat zijn precies de afspraken van het college met de corporatie m.b.t. Berg-Zuid en specifiek de genoemde straten. (Zowel t.a.v. verkoop als t.a.v. optrekken van de huur)?
2. Wat is de bedoeling van de in de toelichting beschreven strategieën (verkopen en hogere huur)?
3. Wat zijn de opvattingen van het college over het functioneren van Berg Zuid? Deelt het college onze inzichten over de buurt?
4. Wat is de mening van het college over het verkopen van slechts een percentage woningen per flatblok, een minimum percentage per flatblok bestemmen voor sociale huur?
5. Wat zijn de mogelijkheden om de afspraken met de Alliantie Eemvallei voor deze buurt bij te stellen?
6. Is het college bereid deze afspraken bij te stellen?
7. Is het college het met ons eens dat AV-wijken Liendert, Randenbroek en Schuilenburg vanuit sociaal-maatschappelijk en economisch oogpunt meer in aanmerking komen om appartementen te verkopen aan starters en huren op te trekken om doorstroming te bevorderen??

Namens de fractie van GroenLinks Amersfoort

Sylvia Kesler

---- --

http://www.groenlinks.nl/lokaal/amersfoort/politici/sylviakesler.2004-05-31.5113