NEN


Classificatienorm Biobrandstoffen NTA 8003 wordt herzien

dinsdag 29 april 2008, 16:55

De Nederlandse classificatienorm voor biobrandstoffen (NTA 8003) wordt herzien. Voornaamste aanleiding hiervoor is de nieuwe Subsidieregeling voor stimulering van Duurzame Energie (SDE-regeling).

De Nederlandse belanghebbenden, verenigd in de NEN-commissie 'Vaste biobrandstoffen', stelden onlangs unaniem vast dat het noodzakelijk was de NTA 8003 te herzien. De belanghebbenden (marktpartijen en overheden) zijn namelijk van mening dat de lijst uit de NTA 8003:2003 niet meer volledig aansluit bij de de nieuwe subsidieregeling voor stimulering van duurzame energie (SDE-regeling). Een aantal voorbeelden zijn:

- Vloeibare biobrandstoffen, die ingezet worden voor energieopwekking in energiecentrales, zijn niet (meer) afdoende opgenomen in de NTA;
- Bewerkt hout (bijvoorbeeld getorrefactioneerd hout) ontbreekt;
- Brandstoffen uit afval staan nu minimaal beschreven en de indeling is niet voldoende onderscheidend.

Deelname normcommissie
De herziening van de NTA wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de NEN-commissie 'Vaste biobrandstoffen'. De herziening zal uiterlijk in december 2008 zijn afgerond. Partijen kunnen hun belangen het beste inbrengen en verdedigen door deel te nemen aan de normcommissie. Daarnaast kan men uiteraard input leveren via bijvoorbeeld de branchevereniging.
Voor deelname of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shyree.dahoe@nen.nl, secretaris van de normcommissie, of via energy@nen.nl.