Provincie Antwerpen


30/04/2008

Nog geen preventieve behandeling van eikenprocessierupsen in provincie Antwerpen


----------
Door het warme weekend zijn een groot deel van de eikenprocessierupsen verveld naar het tweede larvaal stadium. In dit stadium veroorzaken zij nog geen hinder voor de mens en zijn zij nog niet aan hun bladvraat begonnen. De provincie Antwerpen informeert en adviseert de gemeentebesturen over mogelijke bestrijdingsmethoden. De gemeenten zelf zijn bevoegd om te kiezen hoe ze bestrijden en welke maatregelen zij nemen naar hun inwoners. Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) wijst er wel op dat het momenteel te vroeg is om preventief te bestrijden. Hinder is ten vroegste te verwachten vanaf begin juni.


2de stadium
Controles in het veld wijzen uit dat een groot deel van de eikenprocessierups is verveld naar het tweede larvalestadium. Momenteel zijn de rupsen grijs-zwart gekleurd en zijn ze ongeveer 12 mm groot. Ze bezitten nog geen brandharen die de gekende hinder bij de mens veroorzaken. Het einde van het tweede larvaal en het vroege L3 stadium is aanbevolen voor een preventieve behandeling met Bacillus thuringiensis. De behandeling is effectief vanaf dat de eikenbomen 50% van hun totale bladoppervlakte hebben. Dit is nu nog zeker niet het geval dus preventieve behandeling is nu nog niet van toepassing.

Gemeenten schatten zelf de nood aan bestrijding in

Net zoals vorig jaar ondersteunt de provincie de gemeentebesturen met informatie en advies over deze beestjes, de mogelijke hinder en de bestrijding. Op 20 maart werd over dit thema een studiedag georganiseerd. Het PIH adviseert om enkel de meest mens- en milieuvriendelijke bestrijding te gebruiken in de bebouwde kom of andere publieke plaatsen zoals fiets- en wandelwegen. In natuur- of bosgebieden doen de natuurlijke vijanden hun werk.

De provincie Antwerpen legt geen collectieve maatregelen op. De gemeenten schatten zelf in ngl. de plaatselijke situatie welke maatregelen zij nemen. Zij kunnen maatregelen nemen voor de publieke locaties of zelfs aanbevelingen doen naar burgers die zelf eikenprocessierupsen hebben. De gemeenten zijn daarom ook het eerste aanspreekpunt voor vragen van inwoners. De provincie bezorgde de gemeenten brochures over het fenomeen die zij aan hun inwoners kunnen meegeven.

Meer weten?
Wie meer wil weten over de eikenprocessierups kan terecht op de provinciale website: www.provant.be/eikenprocessierupsen. Daar kan je onder meer een folder downloaden en een kaart raadplegen met de voornaamste gebieden die in 2007 te kampen kregen met de eikenprocessierups. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Jos Geuens, sp.a
tel. 03 240 52 55

Perscontact:
Provinciaal Instituut voor de Hygiëne
Kathleen Verstraete
kathleen.verstraete@pih.provant.be, tel. 03 259 12 48 Per gemeente kan u best de milieuambtenaar contacteren.

OPGELET:
De voorbije dagen kwam er foutieve informatie over de eikenprocessierupsen in de provincie Antwerpen in de media. We vragen u met nadruk om steeds de informatie bij ons te checken alvorens te publiceren of uit te zenden. Veel burgers reageren immers op deze mediaberichten wat leidt tot onnodige misverstanden. Indien u buiten de werkuren belt of het PIH niet kan bereiken, kan u steeds terecht bij Hilde Verhelst, persattaché provincie Antwerpen, gsm 0473 70 78 10. Onze dank.