Groen!

Brussel, 30 april 2008

Handen Tekort: Groen! vraagt extra ondersteuning voor non-profit sector

Extra jobs door significante versterking van de sociale maribel in de non-profit en de heropstarting van het Opleidings- en Tewerkstellingsproject Verzorgenden/Verpleegkundigen. Dat zijn twee maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de HANDEN TEKORT noodkreet van de non-profitsector een antwoord krijgt. Vera Dua, Groen! senator steunt de actie van de sector en zal vandaag in de senaat vragen aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx of de regering al dan niet ingaat op de noodkreet van de verpleegkundigen.

Vandaag betoogt de non-profit sector met als eis dat er oplossingen moeten komen voor het tekort aan verpleegkundigen en de hoge werkdruk in de sector. De slogan 'HANDEN TEKORT' zegt genoeg: de werkdruk is onhoudbaar door het personeelstekort en door een structureel tekort aan arbeidsplaatsen. Door het personeelstekort moeten er noodgedwongen veel overuren gepresteerd worden die niet meer recupereerbaar zijn, tenzij door werk door te schuiven naar collega's die ook al gebukt gaan onder de overuren. Dit heeft als gevolg dat kwaliteitsvolle zorg meer en meer onder druk komt.

Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden in de eerste plaats via extra jobs. Een significante versterking van de Sociale Maribel in de non-profit is hiervoor een oplossing. Door deze regeling van 2002 worden de lastenverlagingen aan de werkgevers in de non-profit doorgestort aan Fondsen voor Bestaanszekerheid die extra tewerkstelling in deze sector mee kunnen financieren. De bedoeling is immers de werkbelasting te verminderen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en bijkomende nuttige arbeidsplaatsen te creëren. Iedereen weet dat dit één van de meest doeltreffende tewerkstellingsmaatregelen is.

Daarnaast moet het succesvolle Opleidings- en Tewerkstellingsproject Verzorgenden/ Vepleegkundigen (Project 600) weer heropgestart worden. Door dit systeem kunnen lager geschoolde zorgverleners een diploma als verpleegkundige behalen. Tijdens hun opleiding worden ze vervangen door nieuwe aanwervingen en op het einde van de rit komen extra gediplomeerde verpleegsters op de arbeidsmarkt. Er zijn reeds 300 kandidaten maar er is geen geld om dit te starten.

Vera Dua, Groen! senator zal in de Senaat vragen aan minister van Volksgezondheid in hoeverre de regering bereid is om in te gaan op de eisen van de betogers om te zorgen voor kwaliteitsvolle zorg en menselijke arbeidsvoorwaarden in de non-profit.

Vera Dua, Groen! senator