Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen


VIANEN, 20080320 -- Om haar 10 jarig bestaan luister bij te zetten organiseert Discus Club Holland het eerste Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen. Nog nimmer heeft er op deze schaal een soortgelijk evenement binnen de Nederlandse grenzen plaatsgevonden.

Tijdens deze Kampioenschappen zullen de mooiste Discusvissen van Nederland getoond worden en zal een internationale jury deze inzendingen beoordelen. De winnaars zullen met een prachtige prijs worden beloond die voor velen een erkenning zal zijn voor hun jarenlange verzorging van hun dierbare Discusvissen.

Naast het Kampioenschap wordt er tevens een beurs georganiseerd waar tegen zeer billijke prijzen zowel vissen als toebehoren aangeschaft kunnen worden. In tegenstelling tot wat bij andere beurzen gebruikelijk is, zullen de vissen uitsluitend uit aquaria verkocht worden.

Naast onze jaarlijkse tombola, waar vele mooie prijzen te winnen zijn, zal op beide dagen een extra verloting plaatsvinden waarbij een schitterend koppel Discusvissen te winnen is.

De gegevens van het kampioenschap op een rijtje:

Lokatie:
Stadshoftheater
Hazelaarplein 4
4130 EL Vianen

Openingstijden:
Zaterdag 3 mei van 10:00 uur tot 20:00 uur
Zondag 4 mei van 10:00 uur tot 16:00 uur

Toegangsprijs:
Dagkaart ¤ 5,00
Weekendkaart ¤ 7,50

Bijzondere tijdstippen:
Zaterdag 3 mei:
Prijsuitreiking 16:00 uur
Aansluitend verloting een koppel Discusvissen.

Zondag 4 mei:
Bekendmaking Publieksfavoriet: 15:00 uur
Aansluitend verloting een koppel Discusvissen.


Meer informatie over het Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen vindt u op onze website www.discusclub.nl


De Discusvis (Symphysodon discus (Heckel 1840), S. aequifasciata aequifasciata (Pellegrin 1904), S. aequifasciata axelrodi (Schultz 1960) en S. aequifasciata haraldi (Schultz 1960) wordt door vele aquariumliefhebbers wereldwijd gehouden en vaak omschreven als de "koning van het aquarium".
Het natuurlijke leefgebied van de Discusvis spreidt zich over een groot deel van de Amazone rivier en vele van haar zijrivieren in Zuid-Amerika.
Na de eerste importen van deze vis in 1921 in Europa werd deze pas voor het eerst, bij toeval, gekweekt in 1936. Pas in 1960 werd de Discusvis in Nederland gekweekt door pater Leopold Verhagen.
Het speciale aan de kweek van Discusvissen is dat dit de enige zoetwatervis is die naast een uitgebreide broedzorg voor hun jongen zij tevens een huidsecreet vormen waar de jongen zich gedurende de eerste levensperiode mee voeden. Zonder dit huidsecreet kunnen de jongen niet
overleven. Pas de laatste jaren wordt geëxperimenteerd met een vervangende voeding, echter nog op zeer beperkte schaal.

Het houden van Discusvissen in een aquarium wordt door vele aquariumliefhebbers nog steeds gezien als een grote uitdaging. Door de grote hoeveelheid nakweek is kunnen de meeste nakweekvissen zonder problemen in Nederlands kraanwater gehouden worden. Voor wildvang exemplaren moet echter aan vele eisen voldaan worden, hetgeen gezien de huidige stand van techniek ook niet meer zo ingewikkeld is.

Om een Discusvis in juiste omstandigheden te verzorgen in een aquarium dient men aan een aantal basisregels in praktijk brengen. Ten eerste is de Discusvis een scholenvis die minimaal een groep van zes dieren moet worden gehouden. Ten tweede heeft een Discusvis als leefruimte minimaal 50 liter water nodig. Dit impliceert dat een aquarium voor Discusvissen een minimale inhoud moet hebben van 300 liter. De juiste watertemperatuur voor Discusvissen ligt rond de 28 graden. Lagere temperaturen zullen hun weerslag hebben op de dieren.

De laatste tiental jaren worden er wereldwijd kampioenschappen georganiseerd waarbij die in Singapore en Duisburg de grootste en bekendste zijn. Dit jaar is Duisburg voor de 7e keer aan de beurt. De Nederlandse inbreng op dit evenement is vrij beperkt, maar de Nederlanders laten wel op dit kampioenschap van zich spreken. Voor de 5e keer zal dit evenement live op het internet gebracht worden door twee Nederlandse webmasters die beiden al meer dan 10 jaar websites over de Discusvis onderhouden.

Meer informatie over de Discusvis vindt u op www.discusclub.nl





Discus Club Holland