Gemeente Oisterwijk

Herdenking oorlogsslachtoffers
25-04-2008
Zondagavond 4 mei: Herdenking oorlogsslachtoffers

Op 4 mei vindt in Oisterwijk de Nationale Dodenherdenking plaats. Voor deze viering heeft het 4 meicomité een programma samengesteld, dat u hieronder op hoofdlijnen aantreft.

Samenkomst in Joanneskerk
De 4 meiviering begint met een samenkomst in de Joanneskerk aan De Lind in Oisterwijk. U bent daar vanaf 18.30 uur van harte welkom. Het officiële gedeelte van het programma begint om 18.40 uur met openingsmuziek en daarna de binnenkomst van de Gilden van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Sprekers in de kerk zijn pastoor Chr.Th. van Buijtenen van de parochie St. Petrus Banden en burgemeester drs. Y.C.Th.J. Kortmann. Verder dragen leerlingen van RK basisschool De Tovervogel de adoptie van het Bevrijdingsmonument over aan leerlingen van RK basisschool Den Akker. Voor de muzikale omlijsting van het programma zorgen afwisselend Het Oisterwijks Orkest en zangeres Marij Pijnenburg uit Moergestel, onder begeleiding van pianist Co de Graaff.

Stille Tocht
Om 19.30 uur begint de Stille Tocht naar het Bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg, onder begeleiding van de gezamenlijke Gilden van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Bij het verlaten van de kerk overhandigen leden van de Scouting aan alle jongeren een bloem om deze in de Stille Tocht mee te dragen en later tijdens de kranslegging bij het monument neer te leggen. De wacht bij het monument wordt ingenomen door een aantal leden van de Scouting.

De route gaat van de Joanneskerk via de noordkant van De Lind, om het Trouwlaantje heen en vervolgens via de zuidkant van De Lind naar het Bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg.

Herdenkingsplechtigheid bij Monument
Na aankomst bij het Bevrijdingsmonument vindt de herdenkingsplechtigheid als volgt plaats. De herdenking begint om 19.58 uur met het 'Taptoe-signaal'. In aansluiting hierop volgen vanaf 20.00 uur twee minuten stilte. Vervolgens wordt iedereen uitgenodigd om onder muzikale begeleiding twee coupletten van het Wilhelmus mee te zingen. Afsluitend is de kranslegging in de hieronder aangegeven volgorde:


1. het College van Oisterwijk


2. the Royal British Legion


3. de Oisterwijkse Veteranen


4. de Vereniging Oud-Indiëgangers (VOIG) Moergestel


5. de gezamenlijke Oisterwijkse kerken


6. de leerlingen van de basisscholen De Tovervogel en Den Akker


7. alle kinderen


8. overige mensen die zich bij de bloemenhulde willen aansluiten.

De aftocht geschiedt onder aanvoering van de gezamenlijke gilden. Daarna is iedereen van harte welkom in het Raadhuis aan De Lind 56. Daar heeft u gelegenheid om met elkaar na te praten en een kopje koffie of iets fris te drinken.

Besturen van andere organisaties die hier niet vermeld zijn en toch een krans bij het monument willen leggen, kunnen dat ruim van tevoren laten weten aan de ceremoniemeester, de heer Will Pellis. Hij is telefonisch bij de gemeente Oisterwijk te bereiken onder nummer (013) 529 12 13 of via zijn e-mailadres will.pellis@oisterwijk.nl. Bij hem kunt u ook terecht voor eventuele vragen of opmerkingen over deze herdenkingsbijeenkomst.

Uitnodiging
Het 4 meicomité onder voorzitterschap van burgemeester Kortmann stelt het erg op prijs dat zowel de jongeren als de ouderen uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom bij de viering van de Dodenherdenking op zondagavond 4 mei 2008 aanwezig zijn. Dit is immers een geschikt moment om even stil te staan bij allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen. We herinneren ons de periode van onvrijheid. De Nationale Dodenherdenking biedt de gelegenheid zich te bezinnen op het gebeuren van alle dag en de toekomst. Het is belangrijk stil te staan bij de kwetsbaarheid van onze democratische samenleving.

Verzoek aan bewoners en horecaondernemers
In verband met de dodenherdenking op zondag 4 mei verzoekt het comité alle inwoners op deze dag vanaf 18.00 uur tot na de plechtigheden de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Verder doet het 4 meicomité met name een beroep op de bewoners, de horecaondernemers en de bezoekers in het centrum van Oisterwijk, ervoor te zorgen dat de Stille Tocht en de herdenkingsplechtigheid bij het Bevrijdingsmonument ongestoord kunnen plaatsvinden.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon