Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EEN MUZIKAAL ANTWOORD OP HET DAGBOEK VAN ANNE FRANK

'DEAR ANNE': LIVE ROCKOPERA BELEEFT PREMIÈRE IN TUSCHINSKI

Amsterdam, april 2008 ­ Op 4 mei aanstaande, twee minuten na 20.00 uur, beleeft het bijzondere theaterconcert 'Dear Anne' zijn première in Theater Tuschinski. Met muziekstukken krijgt Anne eindelijk antwoord op haar brieven aan 'Kitty', die ze tijdens haar onderduikperiode in haar dagboek optekende. Een combinatie van mooie ballads, scheurende gitaren en goed gearrangeerde klassieke stukken, ondersteund door film- en videobeelden, maken van 'Dear Anne' een spectaculaire belevenis voor een groot publiek.

Eerbetoon aan Anne
In het wereldberoemde 'Dagboek van Anne Frank' schrijft de jonge onderduikster brieven aan Kitty. Hoewel haar woorden voortleven over de hele wereld, kreeg ze nooit antwoord: Anne Frank overleed vlak voor de bevrijding in een concentratiekamp. Ook Abraham Icek Tuschinski, de grondlegger van het vermaarde theater, overleefde het kamp niet. Dit maakt het extra bijzonder om juist hier dit bijzondere muziekstuk zijn première te laten beleven. 'Dear Anne' kan beschouwd worden als een eerbetoon aan Anne Frank, waarbij vijftien ­ speciaal voor deze gelegenheid geschreven - muziekstukken het leven en de gevoelens van Anne Frank én de gebeurtenissen van de holocaust weergeven in een pop-, rock en klassieke uitvoering.

Historische filmbeelden
Media vorig jaar ontstond bij producent Mahinder Toelaram het idee om aan Dear Anne te werken. Via de Anne Frank Stichting kwam het initiatief terecht bij Buddy Elias, een neef van Anne Frank en beheerder van het Anne Frank Fonds in Basel. Na een ontmoeting tussen Buddy Elias en Mahinder Toelaram kon met de productie worden begonnen. Voor de productie zijn vijftien aangrijpende nummers geschreven door Mahinder Toelaram, Pan Blasky en Jeroen Joustra. De uitvoerende zijn tenor Robert Kops, sopraan Henny de Snoo-Breugel, mezzosorpraan Marleen van Breugel en de band Pure met orkest. Het concert wordt ondersteund door historische filmbeelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Adembenemende belevenis
"Vrijheid is niet vanzelfsprekend", aldus initiatiefnemer Mahinder Toelaram. "Met 'Dear Anne' willen we mensen ervan bewust maken dat wat met Anne is gebeurd nog steeds kan gebeuren. Mensen hebben hun leven gegeven voor onze huidige vrije samenleving. We zullen altijd vol respect met die vrijheid moeten omgaan." Het popconcert 'Dear Anne' vindt plaats op dodenherdenking, 4 mei 2008, om 20.02 uur. Nadat het om 20.00 uur eerst twee minuten stil zal zijn in het theater, ter nagedachtenis aan Anne, Abraham Tuschinski en alle andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, zal het muziekspektakel beginnen. Aanvang: 19.45 uur.

Het fameuze theater Tuschinski in Amsterdam ­ al ruim 85 jaar een begrip in de filmwereld ­ is in 1911 opgericht door Abraham Tuschinski en opende haar deuren op 28 oktober 1921. Het Franse Pathé, inmiddels eigenaar van het gebouw, verschafte hem destijds de benodigde licentie en leverde materialen voor de bouw. Het theater is bedreven in de organisatie van grote evenementen. Voor meer informatie zie: www.tuschinski.nl