Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bevrijdingsdag op 5 mei 2008

In de vroege morgen van 5 mei zal het bevrijdingsvuur dit jaar van Wageningen naar Rotterdam worden gebracht door een aantal fietsers. Hier wordt het vuur om 13 uur (op de Kop van Zuid) ontstoken door minister-president Jan-Peter Balkenende.

Het bevrijdingsvuur wordt traditioneel ontstoken in Wageningen waar het Nederlandse bevrijdingsvuur eeuwig brandt. De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland neemt dit jaar in de nacht van 4 op 5 mei het vuur in Wageningen in ontvangst en geeft dit door aan fietsers uit de diverse gemeenten uit Zuid-Holland. Onder begeleiding van NOC/NSF sporters brengen gemeentelijke sportverenigingen het vuur naar Zuid-Holland. Na een ontbijt in de Kuip wordt het vuur door 77 boten met 77 fakkeldragers en het bevrijdingsvuur van de 77 gemeenten naar de Cruise Terminal op de Kop van Zuid gevaren. Hier wordt het vuur van Rotterdam in ontvangst genomen door de minister-president. Het vuur van Lansingerland, dat door burgemeester Van Vliet persoonlijk in Wageningen wordt opgehaald, zal naar alle waarschijnlijkheid van Wageningen via Rotterdam naar Lansingerland met tv-cameras worden gevolgd. Om zo een goed voorbeeld te geven hoe het bevrijdingsvuur in de toekomst in alle gemeenten van Nederland ontstoken kan worden.

Ontsteking bevrijdingsvuur

De landelijke ontsteking van het bevrijdingsvuur is het sein dat alle bevrijdingsfeesten in Nederland kunnen beginnen. Dit jaar zal de ontsteking op spectalaire wijze ontstoken worden op de Erasmusbrug. Een krachtig symbool. Deze symboliek krijgt op hetzelfde moment in bijna alle gemeenten van de startprovincie een betekenis. Een nieuwe landelijke traditie van het ontsteken van het bevrijdingsvuur om 13 uur van alle gemeenten in Nederland wordt hiermee ingezet. Vlak voor de ontsteking zal de Rotterdamse woorddanser Jeroen Naaktgeboren een speciaal geschreven gedicht ten gehore brengen. Bovendien zal het United Choire optreden en acapella het lied van de Vrijheid ten gehore brengen.

Zuid-Hollandse dimensie
Het Willemsplein - aan de voet van de Erasmusbrug - vormt ook dit jaar dé locatie voor het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Het zal dit jaar
- vanwege de Start Nationale Viering van de Bevrijding - een extra (Zuid-Hollandse) dimensie krijgen, met onder andere een apart provinciaal podium. Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland viert de vrijheid met jong en oud. Iedereen is welkom tussen 13 en 23 uur om te genieten van een spannend en gevarieerd programma.

Op www.bevrijdingsdagzuid-holland.nl vindt u meer informatie over de Start Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei 2008.