Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jozias van Aartsen opent 5 Mei Festival
met ontsteken Vrijheidsvlam

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opent het 5 Mei Festival met het ontsteken van de Vrijheidsvlam op het Spuiplein. Voor het onsteken van de vlam is het vuur door sporters uit Wageningen gehaald.

Het Nationale Bevrijdingsvuur wordt traditioneel ontstoken in Wageningen. De commissaris van de Koningin in Zuid-Holland neemt dit jaar rond middernacht het vuur in Wageningen in ontvangst en geeft dit door aan fietsers uit de diverse gemeenten in Zuid-Holland. Onder begeleiding van NOC/NSF sporters brengen gemeentelijke sportverenigingen het vuur naar Zuid-Holland. De fietsers zullen het vuur in de vroege morgen van 5 mei eerst naar Rotterdam brengen. Daar wordt het vervolgens door de fietsploegen naar de diverse gemeenten - waaronder Den Haag - gebracht, waar om 13.00 uur in elke gemeente het bevrijdingsvuur ontstoken zal worden. In Den Haag komt de vlam op het Spuiplein te staan.

Deelnemers debatten 5 mei bekend
Een groot aantal van de deelnemers aan de serie debatten op het 5 Mei Festival is bekend. In het Theater aan het Spui worden op 5 mei vanaf 14.00 uur drie grote debatten gehouden: 'Hoe vrij is vrijheid?' met o.a. wethouder Rabin Baldewsingh, Tsering Jampa (Free Tibet), Samira Bouchibti (PvdA) en Soheila Najand (InterArt). 'Holland at war' met Mat Herben (LPF), Han ten Broeke (VVD), Kees Homan (Clingendael), en Hikmat Mahawat Khan (Ahmadiyya). 'Welcome in The Hague', met wethouder Frits Huffnagel, Han Kooy (Shell International) en Willem Post (The Hague Hospitality Centre).

Gratis OV voor Ooievaarspashouders
Vervoersbedrijf HTM en de gemeente Den Haag bieden houders van een Ooievaarspas gratis openbaar vervoer aan naar het 5 Mei Festival 2008. Op vertoon van de Ooievaarspas kan vanaf 12.00 uur tot het einde van de dag gratis gebruik worden gemaakt van alle bussen en trams in Haaglanden die naar en vanuit het Centrum rijden.

Algemene informatie
Op het Spuiplein in Den Haag wordt op 5 mei de eerste editie van het gratis toegankelijke 5 Mei Festival gehouden. Op twee buitenpodia op het Spuiplein zijn door het Paard van Troje artiesten uit binnen- en buitenland geboekt, zoals The Skatalites uit Jamaica, songfestivalzangeres Hind, reggae/hiphopgroep Postman, meidenband Mellow Yellow, rapper Brainpower, raiband Kasba, kinderact Djumbo, volkszanger Thomas Berge, popgroep Shane Shu en de groep The Deaf, de hobbyband van gitarist Spike van Zoest van Di-rect.

In het Theater aan het Spui wordt tegelijkertijd een programma geboden met debatten, lezingen, Haagse wijkcultuur, muziek, dans, literatuur en poëzie. In het theater treden onder andere Andy Tielman, Marcel Verreck, Kader Abdolah en de stadsdichter Harry Zevenbergen op. Ook wordt het boek 'De Vrede van Den Haag' gepresenteerd dat vanaf 5 mei ook te koop is.

Meer informatie: www.5meifestival.nl