Groen!

Brussel, 5 mei 2008

Is er nog leven na de straf?

Groen! nodigt alle politici die nog geloven in jeugdbescherming uit om mee het debat ten gronde te voeren: hoe voorkom je dat jongeren een misdrijf plegen en hoe geef je jongeren die een misdrijf plegen na hun straf een nieuwe kans? Over een ding zijn alle partijen, ook Groen!, het eens: jongeren die een misdrijf plegen moeten gestraft worden. Maar Groen! gaat niet akkoord met de oppervlakkige aanpakken die vandaag naar voren worden geschoven. Het is niet door deze jongeren op te sluiten in aftandse gevangenissen of bootcamps dat we hen op het goede spoor zullen brengen, maar wel in aangepaste voorzieningen waar ook opleiding en begeleiding voor handen is. Veel belangrijker nog is de opvang van de jongere na de straf.

De kranten staan bol van berichten over criminele jongeren die worden vrij gelaten bij gebrek aan plaats in een gesloten jeugdinstelling. Plots ziet elke politicus het licht. In zijn streek staat wel een leegstaande locatie om `gevaarlijke jongeren' op te vangen. Bij deze goede ideetjes is elke visie zoek. Minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael stelt voor om de oude gevangenis van Tongeren om te bouwen tot een jeugdinstelling. Deze gevangenis uit de 19de eeuw werd wegens totaal uitgeleefd en onaangepast voor volwassen criminelen gesloten in de 20°eeuw. Nu we in de 21°eeuw zijn beland lijkt deze oude gevangenis wel aangepast om jongeren op te vangen.

Jean-Marie Dedecker van de gelijknamige lijst haalt zijn mosterd in het buitenland en lanceerde vorige weekend naar Amerikaans model het idee van de bootcamps. De vele leegstaande legerterreinen kunnen omgebouwd worden tot strafkampen voor jongeren. SP.A oppositieleider Peter Vanvelthoven, afkomstig uit het noorden van Limburg waar ze wat kennen van lege kazernes, viel tijdens zijn 1 mei toespraak, Dedecker bij en pleitte in de beste nieuwflinkse traditie ook voor bootcamps.

Een jongere die door de jeugdrechter naar de gemeenschapsinstelling van Mol wordt verwezen en na 6 maanden terug naar huis mag, loopt verloren. Het schooljaar is bezig en de school ziet een jongere met een verleden in een gesloten instelling niet graag komen. Ook in eigen familie is de thuiskomst niet altijd een feest. De vrienden daarentegen, de bende waartoe de jongere behoort, ontvangt hem met open armen. Wie in Mol zat kent immers de knepen van het vak.

Toen Groen! mee in de Vlaamse regering zat, hebben we volop ingezet op die nazorg, op het bieden van nieuwe kansen aan alle jongeren. Een nieuwe instelling in de buurt van de leefomgeving van de jongeren, de stad, maakt het mogelijk om de jongere na 3 maanden een systeem van halve vrijheid voor te stellen. Er wordt voor hem een school gezocht zodat hij zijn opleiding kan verder zetten. 's Avonds en in het weekend verblijft hij in de instelling. Lukt dit, dan kan hij in een volgende periode onder toezicht en met begeleiding ook van de familie, weer naar huis.

In 2004 was er grond gekocht, waren de plannen rond en de middelen in de begroting ingeschreven voor een nieuwe gemeenschapsinstelling in Ekeren bij Antwerpen. Met het bedenkelijk excuus dat "de grond te vochtig was" heeft de huidige regering de plannen voor een nieuwe gemeenschapsinstelling in Ekeren van tafel geveegd. De huidige minister van welzijn Vanackere, vastgereden in de dagjespolitiek, breidt de gemeenschapsinstelling in Mol dan maar snel uit door er containers te plaatsen.

Groen! wil het debat dat vandaag gevoerd wordt over het opsluiten van jeugddelinquenten afstemmen op de echte noden van onze maatschappij en haar jongeren: investeer in preventie, opvang én nazorg. Duw deze jongeren niet meer kopje onder maar geef ze naast een straf, ook een reddingsboei.

Mieke Vogels

Partijvoorzitter Groen!

Voormalig minister van welzijn