Ingezonden persbericht


Vierhonderd deelnemers aan de Europese Prijs voor Jonge Journalisten over EU-uitbreiding

En de winnaar voor Nederland is Leen Vervaeke!

Brussel, 5 mei 2008 - Nationale jury's hebben een winnaar gekozen voor elk van de deelnemende landen aan de Europese Prijs voor Jonge Journalisten. De deadline voor deze wedstrijd, die open stond voor journalisten van 17 tot en met 35 jaar uit alle Europese landen, was 15 maart 2008. De wedstrijd moest jonge Europeanen aanmoedigen na te denken en hun ideeën te delen over de uitbreidingspolitiek van de Europese Unie en hun talenten als schrijvers onder de aandacht te brengen.

Met in totaal vierhonderd deelnemers is de Europese Prijs voor Jonge Journalisten "Vergroot je visie" nu in alle 35 deelnemende landen afgerond. In zijn eerste jaar ontving de pan-Europese wedstrijd een grote hoeveelheid inzendingen over onderwerpen als voordelen en uitdagingen van EU-uitbreiding, perspectieven van de toekomstige lidstaten, Europese waarden en Europese integratie.

In Nederland is de nationale winnaar Leen Vervaeke met haar artikel 'Voor Kroatië lijkt de oorlog eindelijk voorbij'. Het artikel gaat over de verkiezingen in Kroatië, een land dat gezien wordt als volgend lid van de EU. Het artikel werd gepubliceerd in de Volkskrant. De jury vond het een goed journalistiek verslag, zeker voor een jonge journalist. De journalist overtuigde de jury met de aantrekkelijke manier waarop zij inzicht geeft in de invloed van het naderende EU lidmaatschap van Kroatië op het dagelijkse leven in dat land.

De nationale jury bestaande uit Dolf Rogmans, hoofdredacteur van de website Villamedia en het vakblad De Journalist, journaliste Jamila Baaziz en Gemma Buters, persofficier van de EC vertegenwoordiging in Nederland, besliste over de nationale winnaar. Zij beoordeelden de Nederlandse inzendingen aan de hand van de relevantie van de informatie, de originaliteit, de journalistieke stijl en schrijfkwaliteit, het vermogen de aandacht van de lezers te grijpen en de inspanning die is verricht bij de voorbereiding van het artikel. Een ander criterium was hoe de auteur omging met EU-uitbreiding, omdat dat het onderwerp van de wedstrijd was.

Tijdens de winnaarsreis, die plaatsvindt van 29 juni tot 3 juli, reizen de 35 nationale winnaars samen van Belgrado via Zagreb naar Ljubljana. Tijdens de reis zullen de winnaars vertegenwoordigers ontmoeten uit de politiek, media, universiteiten en burgermaatschappij, om te discussiëren over verschillende uitbreidingskwesties. In aanvulling op de belevenis van de reis, zullen de ambitieuze journalisten ook deelnemen aan een slotconferentie met media- en politieke vertegenwoordigers uit verschillende landen en de mentors van de nationale jury's. Tijdens de slotconferentie worden dezelfde kwesties besproken die in de artikelen aan de orde zijn gekomen.

De Europese Prijs voor Jonge Journalisten werd gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie, het directoraat-generaal voor Uitbreiding en de Europese Jeugdpers.

Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op: www.EUjournalist-award.eu.

----------

Perscontact:

Claire Castel Katharina Strösser

Europese Commissie/ DG Uitbreiding Media Consulta International Holding AG

Tel. + 32 (0)2 29 - 661 78 Tel. +49 (0)30 65 000 - 324

E-mail: Claire.Castel@ec.europa.eu E-mail: k.stroesser@media-consulta.com

Of

Maartje ter Steeg
Actorion Communicatie Adviseurs
Tel (026) 443 82 87

E-mail : maartjetersteeg@actorion.nl