Time : 10:22:31
Date : 05 May 2008
Sender Name: Arboretum Kalmthout

World Tulip Summit 2012 naar Antwerpen

Afgelopen weekend werd in Groot-Brittannië de organisatie van de World Tulip Summit 2012 toegekend aan België en Nederland.

In het Britse Spalding werd de organisatie van het vijfde World Tulip Summit in 2012 toegewezen aan België en Nederland. De delegatie werd aangevoerd door Ronald van der Hilst, House of Tulips Antwerpen, Abraham Rammeloo, Arboretum Kalmthout, en Erna van de Ven, Floriade Venlo. Andere kandidaten waren China en Turkije. Antwerpen, Kalmthout en Venlo worden de gaststeden voor deze wereldwijde tulpenbijeenkomst.

2012 is een belangrijk jaar voor Antwerpen en Kalmthout. Dan is het immers 450 jaar geleden dat de eerste tulpenbollen in west-Europa aankwamen via de haven van Antwerpen. Een gebeurtenis die met vele activiteiten gevierd zal worden. Het cultureel-historische luik van de 2012 Summit zan dan ook hier plaatsvinden. Het congrescentrum van de Floriade wordt de thuishaven voor de internationale sprekers.

Nederland en de tulp worden al gauw in één adem genoemd. Maar ook Vlaanderen heeft meer gemeen met de tulp dan velen denken. Niet enkel kwam de eerste tulp in 1562 aan in de haven van Antwerpen (40 jaar vóór de eerste tulp in Amsterdam) haar naam werd gegeven door een Vlaming: Carolus Clusius. De bekende drukker Christoffel Plantijn publiceerde de eerste boeken over tulpen en verspreidde ze over heel Europa. Zijn Antwerpse stadsgenoot Schilder Maarten de Vos zorgde voor het allereerste schilderij met een tulpenafbeelding.

World Tulip Summit
De World Tulip Summit was eerder al te gast in Canada (Ottawa), Australië (Canberra), Groot-Brittannië (Spalding) en de Verenigde Staten van Amerika (Skagit Valley). De bijeenkomsten hebben tot doel kennis over te tulp te verspreiden, de organisatie van tulpenactiviteiten te promoten en de tulp te bevestigen als symbool van vriendschap en vrede. De deelnemers komen uit vier continenten en hebben allen een zeer diverse achtergrond. Kunstenaars, designers, wetenschappers, kwekers, veredelaars en ook gewone tulpenliefhebbers komen elke twee jaar samen.

Tulpen in Kalmthout
Nog tot het einde van deze maand is er Tulpengekte in Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin bloeien meer dan 10.000 tulpenbollen in de gazons en in een tulpentheater. In de galerie is er tulpenwerk van de Antwerpse landschapsarchitect en designer Ronald van der Hilst. Meer informatie www.arboretumkalmthout.be.


Noot voor de redactie (